У Парохијском дому Храма Светог пророка Илије синоћ је одржана свечана академија поводом Дана и крсне славе општине и цркве у Сокоцу, на којој су додијељена признања општине најзаслужнијим појединцима, удружењима и организацијама за посебан допринос ове локалне заједнице.

Фото: Инфо центар

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио ја задовољство што је патрон општине Соколац Свети пророк Илија, светитељ поштован у свим религијама и православни празник који спаја више мјеста у Сарајевско-романијској регији у којима се данас обиљежава. Он је навео да се ове године Дан и крсна слава обиљежавају другачије у односу на претходне године.

  • Овом приликом бих позвао све на једну толеранцију, заједништво и јединствен приступ свим проблемима, посебно када је у питању функционисање локалне заједнице, а изнад свега очување Републике Српске. Као начелник, дајем све од себе, међутим не добијам подршку скупштинске већине у локалном парламенту, тако да за претходних годину и више дана, ниједна моја одлука није усвојена. Морам нагласити да имам добру сарадњу са Владом Републике Српске и предсједником Републике Српске Милорадом Додиком. Све што се ради на подручју наше општине, обухваћено је буџетом општине, од социјалних, привредних и економских питања, борачке популације, преко спорта, што локална самоуправа не може да изнесе – нагласио је Бјелица.
Фото: Инфо центар

На почетку свечане академије, присутне госте поздравио је предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић.

  • Желим да вам честитам Дан и крсну славу општине Соколац и крсну славу Храма Светог пророка Илије. Поздрављам све присутне госте, који су својим доласком и присуством увеличали ову нашу свечаност. Честитам свим добитницима признања, који су својим радом, залагањем и дјелом једногласно на сједници Скупштине општине Соколац добили подршку за све оно што су до сада урадили – казао је Марјановић.
Фото: Инфо центар

Највеће признање Повеља општине Соколац додијељена је бившем начелнику општине Душану Ковачевићу, који је истакао да му је веома драго што је добитник овог признања, те да је тиме неко препознао све оно што је он учинио за ову локалну заједницу.

  • Функцију начелника општине Соколац обављао сам у периоду од 2008. до 2012. године, у вријеме када је поред великог броја реализованих и започетих пројеката, завршена и изградња Спортске дворане, завршен и пуштен у рад Завод за форензичку психијатрију, те организоване прве Међуопштинске омладинске спортске игре – казао је он.
Фото: Инфо центар

Ковачевичћ је подсјетио да је након повратка у родни Соколац, дуго био спортски активиста, помоћник директора за финансије у Психијатријској болници, као и начелник општинског Одјсека привреду и друштвене дјелатности.

  • Тешко је у пар реченица препричати свој животни вијек, али могу изразити задовољство што су иза мене остали објекти којима сам заокружио свој спортски живот, јер ја ћу бити и проћи, али ово што има Соколац, мислим да ће дуго трајати – навео је Ковачевић.
Фото: Инфо центар

Посебна златна плакета општине Соколац уручена је Републичком секретаријату за расељена лица и миграције због уложених напора и преданости пројекту стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица са подручја општине Соколац. Признање је уручено помоћнику директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Гојку Јотићу.

  • Већ дуго година радимо и рјешавамо проблеме избјегличке популације. У прошлој години у овој општини стављена су у функцију два објекта са 64 стана, тадашње вриједности веће од четири милиона КМ. Сматрамо да ова општина треба да буде обухваћена и Пројектом ЦЕБ три, што је наставак Пројекта ЦЕБ два – рекао је Јотић и изразио дубоку захвалност поводом урученог признања.

Златне плакете општине уручене су Момирки Боровчанин, педагогу у Основној школи „Соколац“ и члану Друштва педагога Републике Српске, Славку Копривици атлетичару, вишеструком државном прваку и репрезентативцу бивше Југославије, учеснику европских првенстава и Медитеранских игара као постхумно признање, као и Удружењу „Романија“ из Београда.

Фото: Инфо центар

Предсједник овог Удружења, генерал у пензији Винко Пандуревић изразио је задовољство због добијања Златне плакете општине Соколац, додајући да чланови Удружења успјешно представљају у Србији свој завичај – општине Пале, Рогатица, Хан Пијесак и Соколац.

  • Чланови Удружења су помогли људима у завичају са укупно 25.000 евра у области културе, као и у набавци медицинске опреме и апарата за локалне домове здравља. Ово признање је обавеза да убудуће радимо још више – поручио је Пандуревић.
Фото: Инфо центар

Сребрне плакете општине Соколац, додијељене су Ђорђу Рајићу, дипломираном музичком умјетнику, директору ОШ „Соколац“, Слободану Амовићу, замјенику градоначелника Града Источно Сарајево, те Удружењу спортских риболоваца „Биоштица“ Соколац.

Златне значке и награде уручене су ученицама генерације Основне школе „Соколац“ и Средњошколског центра „Василије Острошки“ Николини Боровчанин и Анастасији Симић, као и најбољем спортисти општине Соколац за 2022. годину Луки Вељовићу члану Боксерског клуба „Гласинац“.

Фото: Инфо центар

Уручене су и захвалнице ученицима основне и средње школе који су добитници Вукове дипломе; Нађи Бартула, Марији Шимшић, Лазару Бакмазу, Магдалени Боровчанин, Јани Цвијетић, Христини Гладанац, Милици Елез, Јелени Тодоровић, Наташи Копривица и Николини Телетина.

Посебно признање за промоцију природних љепота Романијског краја додијељено је Владимиру Тадићу, фотографу из Челинца.

Фото: Инфо центар

На духовној академији „Стих и перо горе Романије“ специјални гост била је истакнута драмска умјетница Ивана Жигон, која је казала да је веома радује што је поново на Романији.

  • Не само да се ја радујем, него ми је веома важно да се и ви обрадујете, а обзиром да ме зовете, мислим да је тако. Мени је част, увек ћу доћи и радо се одазвати, јер овде живи један посебан дух и поклич за слободом која је данас толико потребна свакој души. Данас се све оголило и видимо свуда, на сваком месту у сваком делу планете да ваш дух мора победити. За мене је право окрепљење да будем са вама, да будем јача у својој борби сама са собом и да могу људима да помогнем да и они душом јачају. Поводом Илиндана, основала сам једну малу групицу „Илиндански бисери“, у којој ће мој син Стефан први пут наступити са девојчицама из Инђије, Београда и Пожаревца, а који ће говорити песме Милице Боровчанин. Она је заиста једна генијална песникиња, нисам веровала да је то средњошколка, али не чуди ме да је управо један такав таленат рођен на Романији. Ја ћу говорити песме посвећене „Новом Зејтинлику“, углавном, биће то поклич за слободу, само мало другачије у односу на претходну годину – изјавила је она.

Своје стихове, и ове године говорио је пјесник са наших простора Горан Врачар. У културном програму учествовали су још група из Београда „Илиндански бисери“, појци Стојан Чупић и Ђорђе Вујичић, гуслар Илија Работа са Пала, те Културно умјетничко друштво „Романијска Луча“.

Фото: Инфо центар

Обиљежавање је почело синоћ вечерњим богослужењем у Храму Светог пророка Илије, након чега је услиједила литија улицама Данила Ђокића и Цара Лазара до зграде Општине.

Свечаној академији, присуствовали су градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, предсједник Скупштине града Бранко Короман, те начелници општина Пале и Источно Ново Сарајево Бошко Југовић и Јован Катић, затим представници политичког, привредног и културног живота општине Соколац.

Данас је у Храму Светог пророка Илије служена литургија и обављен чин ломљења славског колача.