Свештеници Епархије бањалучке данас су у Бањалуци у Саборном храму Христа Спаситеља служили парастос за страдале у Погрому „Олуја“.

Парастос страдалима у хрватској агресији на Републику Српску Крајину, када је протјерано више од 220.000 Срба из Хрватске, а побијено око 2.000, организовао је Документационо-информациони центар „Веритас“.

Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац је након парастоса позвао породице страдалих у Погрому „Олуја“ који нису идентификовани да отворе захтјеве и ураде све што је потребно како би се извршила идентификација.

Он је навео да се у Загребу налази више од 330 посмртних остатака жртава „Олује“ који нису идентификовани.

-Нису идентификовани јер породице нису отвориле захтјев код домаћег или међународног црвеног крста, што је потребно да ураде, као и да дају крв за анализу – рекао је Штрбац новинарима у Бањалуци.

Навео је да није разјашњен случај 631 лица које је страдало у „Олуји“, односно ти посмртни остаци нису преузети.

Штрбац је навео податке „Веритаса“ према којима је 1.893 жртва у Погрому „Олуја“ и непосредно послије тога, од којих су 65 одсто цивили.

-Три четвртине страдалих цивила су старији од 60 година, а међу страдалима је и 557 жена -додао је он.

Парастос

Јутрос су положени вијенци на Пердуовом гробљу за девет Крајишника страдалих на Динари, а данас ће у оквиру обиљежавања 28 година од страдања у Погрому „Олуја“ бити промовисан билтен „Веритаса“.

Саво Штбац рекао је новинарима да се перцепција о дешавањима у „Олуји“ и сличним догађајима веома споро мијења у свијету, оцијенивши да је то „борба на мишиће“.

-Са нашим доказима које смо пласирали пред домаћим и међународним судовима и организацијама ипак се мијења перцепција у односу на оно да су злочинци и кривци за све само Срби – навео је Штрбац.

Он је оцијенио да је мукотрпан посао да се објективизују догађаји из ратова 90-тих година.

Штрбац је указао да су Република Српска и Србија синоћ у Приједору организовале величанствен скуп посвећен обиљежавању 28 година од српског страдања у „Олуји“ са којег су послате одређене поруке и међународниј заједници и комшијама.

Миран Урукало, син једног од страдалих Крајишника Милорада Урукала, каже да је био у колони избјеглица одвојен од родитељима са којима се спојио код Босанског Петровца.

На Пердуовом гробљу у Бањалуци подигнут је споменик за деветоро Далматинаца које су 26. јула 1995. године на Динари заборили припадници Хрватске војске и ХВО-а.

Скелети њих шесторо су извучени из вртача на Динари 11. новембра 1998. године, док су три скелета ексхумирана из масовне гробнице у селу Камен код Гламоча у априлу 1996. године.

Централна церемонија обиљежавања 28 година од Погрома „Олуја“ одржана је синоћ у Приједору, у организацији одбора влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима „Веритаса“, током „Олује“ из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.881 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Централна церемонија обиљежавања 28 година од Погрома „Олуја“ одржана је синоћ у Приједору, у организацији одбора влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.