Ветеринарске службе на Кипру почеле су да користе анти-ковид пилуле, из залиха првобитно намијењених људима, како би се зауставило ширење корона вируса међу мачкама.

Кипарско Министарство здравља је почело да спроводи третман 8. августа, на Међународни дан мачака, за који се нада да ће довести до краја ширења вируса који је убио хиљаде мачака у тој земљи, пише Гардијан.

Локалне власти су навеле да ће у земљу стићи 2.000 пакета, односно 80.000 анти-ковид пилула. На Кипру је забиљежен алармантан пораст случајева мачјег инфективног перитонитиса (ФИП) изазваног корона вирусом који је, ако се не лијечи, скоро увијек фаталан. Вирус је први пут примјећен у јануару у Никозији, а у року од неколико мјесеци се проширио на цијело острво.

Кипарско Друштво за заштиту мачака недавно је објавило да је од јанура око 300.000 мачака, како припитомљених и луталица, страдало као резултата преноса ФИП-а.

Са друге стране, локалне власти поручују да је ријеч о „претјеривању“, и да је забиљежено 8.000 смртних случајева.

Кипар је познат по својој великој популацији мачака. Легенда каже да је мачке донела Света Јелена, мајка римског цара Константина Великог, која је наредила да их пошаљу из Палестине и Египта како би ослободиле острво од змија отровница, наводи британски лист.