Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију поводом двадесет једне године од освећења манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији, на чијим унутрашњим зидовима су, умјесто иконописа, уписана имена више од 4.000 погинулих српских бораца.

Након тога, услиједила је свечана литија око храма, познатијег као „Соколица“, те пригодан духовно-културни програм „Теби горо Романијо“.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је на окупљање српског народа на данашњи дан на Романији 1990. године под један барјак.

  • Народ је тада показао потпуно јединство и слогу, превазишао подјеле и заједно под тробојком успио да оствари српску државу са лијеве стране Дрине, епохално дјело о коме су вјековима сањале раније генерације. Данас је потребно више него икад исказивати слогу и јединство, заједништво, а ово је право мјесто са кога се ова порука шаље, да можемо да одбранимо оно што су наши јунаци у крвавом грађанском рату од 1992. до 1995. године остварили. Као што знате, овај храм посвећен је српским јунацима који су своје животе уградили за одбрану Републике Српске, а да је у порти храма изграђена капела на чијим су зидовима уписани хајдуци, припадници „Младе Босне“ и припадници Равногорског покрета, на мјесту гдје се сваке године 11. августа окупља вјерни народ са својим свештеницима. Уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Хризостома у порти манастира, биће изграђен још један конак и музеј – најавио је Бјелица.

Поводом Дана манастира соколачка Установа за културу „Перо Косорић“ организовала је духовно-културну манифестацију „Теби, горо Романијо“, у оквиру „Госпојинских вечери културе“ које се ове године обиљежавају 26. пут.

Директор ове установе Душка Лукић прецизирала је да је припремљен богат културно-умјетнички програм у коме су, осим младих умјетника Маријане Грујић и Лазара Чолаковића, учестовале изворне пјевачке групе, Културно умјетничко друштво „Завичај“ и Удружење за српско изворно пјевање „Гласинац-Томислав Боровина“, те КУД „Свети Пантелејмон“ са Хан Пијеска, као и гуслар Петроније Чолаковић, члан соколачког Гусларског друштва „Романија“.

  • У порти храма је организована презентација традиционалних романијских јела, понуда Туристичке организације Соколац, изложба ручне радиности два соколачка удружења, презентација биља, љекобиља и производа од меда, те предмета израђених у оквиру радно-окупационе терапије Специјалне болнице за психијатрију и Завода за форензичку психијатрију на Сокоцу. Чланице „Кола српских сестара“ припремиле су богат ручак са обиљем традиционалне хране за све посјетиоце и учеснике манифестације. Посјетиоци су такође могли да дегустирају традиционални свадбарски купус наших дугогодишњих гостију из Мрчајеваца, иначе организатора познате манифестације „Купусијада“. И ове године, биће организовано спортско такмичење „Романијски вишебој“ у дисциплинама, гађање из ваздушне пушке, скок удаљ и скок увис из мјеста, бацање камена, навлачење клипа и трка на 400 метара, бираће се „Хајдук Харамбаша Романије“, а за најбоље, обезбијеђене су вриједне награде – нагласила је Лукићева.

Директор Туристичке организације Соколац Бранкица Башић навела је да је у оквиру такмичења ове године организовано и симболично плаћање путарине, по узору на легенду према којој су трговци плаћали пролаз преко Романије остављајући дукат на кабаницу коју је постављао хајдук Старина Новак крај пута заједно са сабљом, како би оживјели сјећање на ову легенду.

  • Вјерујемо да ће се надограђивањем ових садржаја из године у годину привлачити све већи број посјетилаца на Романији, која је у посљедње вријеме постала веома популарна туристичка дестинација, коју годишње посјети преко 3.000 посјетилаца, за шта је најзаслужнија Виа ферата „Соколов пут“ – навела је Башићева.

Шеф Радно-окупационе терапије Специјалне болнице за психијатрију Соколац Бојан Ђерић, чији су се предмети нашли на једном од штандова у Порти храма „Соколица“ навео је да се сваке године радо одазову овој манифестацији.

  • Можете пронаћи много украсних и употребних предмета, које израђују пацијенти наше Установе. Штанд је веома разнолик, а тематски је прилагођен Романијском крају. Новац од продаје, усмјеримо на куповину материјала – додао је Ђерић.

Обиљежавању Дана Манастира „Соколица“ на Романији присуствовали су  Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом, свештенство митрополије дабробосанске, те представници јавног, политичког и привредног живота Републике Српске, Града Источно Сарајево и општине Соколац.