Десет атлетичара „Црвене звезде“ из Београда са два тренера тренутно борави у Сокоцу, гдје вријеме проводе у изванредној природи, тренинзима на добром стадиону са тартан стазом, а имају могућност за дуга трчања на погодним теренима. Циљ је да се атлетичари припреме за предстојећа такмичења, како би остварили што боље резултате.

Тренер „Црвене звезде“ Мирјана Стојановић, која је допутовала са атлетичарима, иначе је и тренер репрезентације Србије, али и атлетичара Емира Бекрића који је освојио европску и свјетску медаљу у дисциплини 400 метара препоне. За најбољег тренера Србије, проглашена је 2012. године, а 2015. за најбољег тренера Европе.

  • У Сокоцу сам била неколико пута на митингу који се одржава сваке године у августу и тада сам видела да су услови фантастични. Међутим, ту је и наговор мог пријатеља и колеге који са нама борави Слободана Ниџовића, који се овде припремао за веома важна такмичења и постизао запажене резултате са својим атлетичарима. Осим тога, хтела сам разменити искуства и добити неке савете од легендарне српске атлетичарке Снежане Пајкић Јоловић која тренутно живи у Сокоцу – појаснила је она.

Стојановићева је прецизирала да се на припремама налазе атлетичари у средњим пругама и спринтерским дисциплинама. Међу њима су Наталија Грујић репрезентативка Србије и првак на 1.500 метара за млађе јуниорке, затим Тара Вучковић првак Србије у трци на 800 метара у категорији пионирке и Милица Купринковић, млађа пионирка, која трчи на 1.500 и 800 метара.

  • Међу атлетичарима је и ветеран Марко Јевтић који на првенствима Србије трчи на 400 и 200 метара, са препонама на 60 и 110 метара за сениоре и тренутно се припрема за Балканијаду, која ће се одржати у Измиру и Европско првенство у Пескари у септембру. Ту је и млади Огњан Рајић који се припрема за предстојећу сезону у категорији млађих јуниора, као и Миша Кокотовић који на првенствима Србије трчи за сениоре на 400 метара, а овај пут пажња је усмерена на ветеранско такмичење. Пред нама је Првенство за млађе јуниоре и млађе јуниорско Првенство Балкана, потом следи Свесрпски КУП и нека наша такмичења на нивоу Србије као што је екипно и КУП за млађе јуниоре – истакла је она.

Стојановићева је додала да су смјешетни у хотел „Златни бор“, гдје имају одличне услове, домаћу храну и на располагању су им базен, сауна и теретана.

Седамнаестогодишња Наталија Грујић, шампионка Србије за млађе јуниоре и вицешампионка за јуниоре, припрема се за предстојеће Првенство Балкана за млађе јуниоре у септембру у Турској, гдје очекује медаљу.

  • Ове године, била сам друга на Државном првенству Србије за старије пионире на 1.500 и 800 метара и у штафети 4х400 метара. Такође, државна сам првакиња млађих јуниорки у својој категорији на 1.500 метара, а друга у дисциплини 800 метара. Мени је у Сокоцу прелепо, мало за промену добро ће доћи свежији ваздух од оног на који смо ми навикли – нагласила је Грујићева.

Петнаестогодишња Тара Вучковић истиче да тренира атлетику већ десет година, а тренутно је првак Србије у трци на 800 метара и 1.500 у својој категорији и трећа на државном првенству за млађе и старије јуниоре на 800 метара.

  • У овој сезони сам поправила личне рекорде, тако да ми је нови резултат на 800 метара 2:11,16, а на 400 метара 58,57. На предстојећем кросу и у наредној сезони очекујем да ћу направити нове личне рекорде и што бољи пласман. Поменула бих да познајем атлетичарке домаћег „Гласинца“, са којима сам боравила у мају пет дана у Москви. Учествовали смо на Међународном такмичењу, на коме сам освојила златну медаљу у трци на 800 метара – додала је Вучковићева.

Као помоћ у припреми атлетичара из „Црвене звезде“ у Сокоцу борави и тренер „Слободе“ из Чачка Слободан Ниџовић. За Соколац га вежу лијепе успомене и како каже, радо долази у наш град.

  • Соколац доживљавам као место које ме веже за велике успехе са мојим атлетичарима које сам припремао овде. Међу њима су Немања Којић и Бојана Каличанин, затим следећа генерација коју чине Катарина Секулић и Душан Бјелица. Веома сам задовољан условима које пружа овај град – навео је он.

Ниџовић препоручује дјеци да се баве спортом уопште, не само атлетиком, јер је то здрав начин живота који има веома велике бенефите, нарочито у данашње вријеме.

  • Морам да кажем да сам изненађен, јер у односу на претходне године, много је мање деце на овим теренима на стадиону, па и код Спортске дворане. Не знам који је разлог, али надам се да ће кад следећи пут дођем бити много више спортиста овде. Атлетски клуб „Гласинац“ је веома поштован, препознатљив по јаким атлетичарима и очекујем да ће задржати тај статус – поручио је Ниџовић.

Тренер Атлетског клуба „Гласинац“ Неђо Ђуровић, као домаћин, казао је да већ неколико година атлетичари из Србије, сада већ традиционално, долазе на припреме у Соколац због добрих климатских услова и надморске висине.

  • Ми као Клуб, са њима договарамо и све чинимо да се боље осјећају, те да им направимо што боље услове. Наш стадион има све што треба за атлетске тренинге и такмичења и мислим да су задовољни. И нама много значи што бораве овдје, у смислу да наши атлетичари тренирају са атлетичарима из „Црвене звезде“. Тренера Мирјану познајем одавно, чак смо се заједно и такмичили. Она је била веома успјешна у спринтерским дисциплинама. Као тренери, сарађивали смо док су тренирале Горана Цвијетић и Младена Крајишник, гдје смо се сусретали на заједничким припремама и такмичењима. Тренера Слободана Ниџовића такође познајем дужи период, њему је ово четврти пут да је у Сокоцу на припремама и одавде су његови атлетичари ишли на свјетска првенства на којима су ушли у финале – нагласио је Ђуровић.

Припреме у Сокоцу трају десет дана, а финалне тренинге ови спортисти одрадиће у Београду и поред, како кажу, високих температура.