Српска православна црква и вјерници данас прослављају празник Светих Зосима и Јакова туманских.

Свети Зосим тумански био је велики молитвеник и духовник. Припада групи монаха исихаста, познатих под именом Синаити, који су у вријеме кнеза Лазара, населили Србију.

О његовом животу нема сачуваних историјских података. По предању је живио сам у каменој пећини испосници код данашњег манастира Тумане.

По народном вјеровању, нехотице га је, приликом лова, устријелио Милош Обилић, који је, на мјесту где је старац издахнуо, подигао цркву, односно манастир који се данас зове Тумане.

Мошти преподобног Зосима налазе се у цркви манастира Тумане и откривене су 8. августа 1936. године.

Преподобни Јаков, рођен је као Радоје Арсовић 1894. године у селу Кушићи надомак Ивањице. Стекао је два доктората у Француској, али га је једном приликом дотакла благодат Божја.

Напустио је службу и световни живот, па је уз владику Николаја започео своје подвизавање у манастиру Жича. Као искушеник прошао је сва монашка послушања.

Изузетно скроман и ћутљив, стекавши многе духовне дарове, био је и прозорљив. Пребијен је до смрти 1946. године. По сопственом завјештању сахрањен је у манастиру Тумане. Мошти су му откривене 21. октобра 2014. године.

На поклоњење двојици туманских светитеља народ пристиже са многих страна, молећи лијека својим болестима и избављење од невоља. У манастирском љетопису записани су многи случајеви чудесних исцјељења.

Празник светих Зосима и Јакова туманских свечано се обиљежава у манастиру Тумане, гдје се очекује на десетине хиљада вјерника.