Пише: Добрила АБАЗОВИЋ

Љубитељи здраве хране са Хан Пијеска и они који пролазе кроз ово мјесто однедавно у сувенирници „Баш домаће“ Бранке Ивановић могу да, осим сувенира, купе домаће џемове, сокове од потпуно природних сировина, чајеве и мед, а све припремљено према рецептури старијих жена.

Власница радње на којој пише „Баш домаће“ испричала је Срни да заинтересовани код ње могу да купе баш домаће произоводе од шумских плодова које бере у околним предјелима, као и чајеве од биља са планинских ливада, те мед и производе од њега и љекобиља, као што су мед од маслачка или борових иглица, кантарионово уље и прополис.

Купци, прича Бранка, овдје могу да нађу домаће слатко од боровнице, џемове од дивље боровнице, јагоде, малине, шипурка и шљиве, те сирупе и сокове од боровнице, зове, лимуна и коприве, као и од сезонског шумског воћа.

Ивановићева истиче да све припрема према рецептима наслијеђеним од старијих жена, без конзерванса, као и да купци то лако препознају.

„На срећу, купаца има. Купују мјештани, али највише људи у пролазу кроз ово мјесто и не питају много за цијену, што значи да је она реална“, каже Бранка.

Она наводи да литар воћног сирупа кошта 10 КМ, литар сирћета од јабуке осам КМ, а паковање чаја три КМ.

На полицама малог продајног објекта, грађеног у стилу планинске дрвене колибе, налазе се и сушене љековите траве са домаћег поднебља, а највише су тражене хајдучка трава, глог, вирак, јаглац, мајчина душица, кантарион и дивља нана.

Када је ријеч о сувенирима које производи, углавном, од више врста дрвета, Ивановићева наводи да је савремене технике израде научила на једној од радионица које је подржала општина Хан Пијесак, прије шест година, те је наставила да ради у кући и да продаје сувенире посредством познаника и пријатеља.

Она напомиње да је однедавно своје сувенире, украшене флаше, мање кућне и украсне прозводе рађене техником трансфер на дрвету и декупажом изложила у овом малом продајном објекту захваљујући локалној управи и Програму „УСАИД инспирише“.

Ивановићева истиче да је за ову идеју од општине Хан Пијесак добила 5.000 КМ и исто толико од донатора програма, те је регистровала бизнис „Баш домаће“, којим је задовољна, јер је и она уз два сина и мужа почела да зарађује за своју породицу.

„Овај подстицај од 10.000 КМ ми значи много јер ми је дао подстрек да отворим радњу и наставим рад уз боље услове за продају мојих производа“, наводи Ивановићева.

Осим што је покретањем овог посла сада обезбиједила економску сигурност, Ивановићева се нада да ће за наредних пет-шест година остварити право на пензију, јер из ранијег периода има 15 година радног стажа.

Ивановићева је раније радила у више погона на Хан Пијеску, који су кратко функционисали због друштвених промјена које су пратиле пропадање бивше државне заједнице.

Програм подршке заштити људских права „УСАИД инспирише“ оснажује грађане и власти у БиХ да унаприједе заштиту људских права и да пружају боље услуге и прилике за запошљавање маргинализованим групама. Хан Пијесак је једна од партнерских општина у компоненти подршке развоју бизниса маргинализованих група жена.