Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је у интервјуу Срни да су, у периоду између двије крсне славе Велике Госпојине, успјешно реализовани бројни пројекти, те почеле нове инвестиције које ће додатно уљепшати Пале, јер то заслужују као највећа општина града Источно Сарајево и пријестоница Републике Српске.

Југовић је нагласио да ће прошла година остати упамћена као период у којем је готово трећина буџета, оствареног у рекордном износу од 22 милиона КМ, била усмјерена у инвестиције, те су и овогодишњи развојни планови креирани амбициозно и упркос малом закашњењу грађевинске сезоне, усљед неповољних временских прилика, полако се и остварују.

Он је навео да, упркос што се очекивала сложенија и тежа година у финансијском смислу, планирани пројекти у инфраструктури нису заустављени, већ напротив – развој локалне заједнице настављен је са Владом Републике Српске, градом Источно Сарајево, републичким и јавним предузећима, те установама на подручју Пала.

Југовић је истакао да се развој Пала наставља како на пољу инфраструктуре тако и на унапређењу амбијента за озбиљне и видљиве искораке у областима спорта, културе и свим садржајима које Пале издвајају као пристојно уређену и перспективну средину.

На Палама су, навео је Југовић, лани само за реконструкцију и изградњу путне инфраструктуре из буџета издвојена око три милиона КМ, са тенденцијом да тако буде и на крају ове године, када се буду сводили рачуни.

„Имамо десетине километара реконструисаних и изграђених улица, савремене расвјете, нове вододводне системе, колекторе гд‌је их није било, јер се и на те најаве не тако давно гледало са подозрењем, па су остварене. Унапријеђена је подстицајна и пронаталитетна политика, уведена мјера набавке уџбеника за све основце, а ту су и издвајања за спорт и спортску инфраструктуру“, нагласио је Југовић.

Југовић је истакао да је рад опшинских предузећа и установа подигнут на виши ниво, а највећа снага и залог за још бољу будућност су вриједни људи, стручност и њихова воља и опред‌јељење да Пале и даље расту и иду путем развоја.

ОПШТИНА МИСЛИ НА 10 МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Начелник општине Пале оцијенио је да славски дани могу бити обиљежени уз велико задовољство јер ова локална заједница расте, задржава становништво и представља локалну самоуправу која настоји да изађе у сусрет грађанима у свих 10 мјесних заједница.

Он је истакао да свако ко је објективан лако може да примијети да нема ћошка гд‌је се нешто не ради и не гради или ће ускоро бити грађено, имајући у виду транспарентно објављен буџет и планове.

„Ту су инвестиције Владе Републике Српске – стална улагања у развој Олимпијског центра `Јахорина`, изградња нове и савремене зграде Полицијске управе Источно Сарајево и Факултета физичког васпитања и спорта са затвореним базеном“, навео је Југовић.

Југовић је рекао да су ту и ревитализација магистралних и регионалних путева, као и општинска инвестиција у откуп земљишта за изградњу помоћног терена са вјештачком травом уз централни стадион, што је плод сарадње са Фудбалским савезом Републике Српске.

„Имамо и више заједничких пројеката са градом Источно Сарајево, са којим је сарадња на највишем и најефикаснијем нивоу“, поручио је Југовић.

Он је истакао да не треба заборавити ни привреднике и приватни сектор који улаже велика средства на подручју Пала јер препознају да постоји повољан амбијент, а међу плановима руководства општине предњачи повезивање Пала и Јахорине савременом гондолом.

„То је нешто што отвара перспективу за додатни развој привреде, туризма, услужних д‌јелатности“, нагласио је Југовић.

Југовић је рекао да су све то више него озбиљне вишемилионске приче и као начелник општине може бити презадовољан што припада генерацији политичара који на овом простору остављају и оставиће још видљивији траг.

ПОСЕБНА ПАЖЊА КУЛТУРИ СЈЕЋАЊА

Паљански начелник истакао је да је важан сегмент у овој општини посвећен обнови и изградњи спомен-обиљежја погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату и овдашњем српском становништву и борцима страдалим у пријашњим ратовима, што је урађено у блиској сарадњи са општинском Борачком организацијом, која има значајнију финансијску подршку из буџета.

„Пружамо подршку и Српској православној цркви и култури памћења уопште. Општина Пале дала је и пуну подршку новооснованом Институту историјских наука, као организационој јединици Универзитета у Источном Сарајеву, за који се вјерује да ће дати огроман допринос управо у тој области“, рекао је Југовић.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске санацијом објекта Мали дом показала јасно опред‌јељење да се води брига о свему што је српско историјско насљеђе, памћење и својеврсно признање људима који су учествовали у стварању Републике Српске и њеном вођењу у ратним временима.

ПАЛЕ – ПЕРСПЕКТИВА

Југовић је навео да општина Пале помаже факултетима на свом подручју, као што то раде и са школама, јавним и приватним вртићима.

„Међу ријетким смо општинама у Републици Српској које у озбиљном обиму субвенционишу боравак д‌јеце и не дозвољавамо да се поскупљења намирница на тржишту одразе на цијену боравка и оптерете кућне буџете родитеља“, изјавио је Југовић.

Он сматра да је понајбоља илустрација која указује на напредак и развој Пала то што се не смањује број ђака, да се у вртићима тражи мјесто више и да је неопходно градити још једну јавну установу овог типа.

„Ове године побољшана је и бројност уписаних бруцоша“, напоменуо је Југовић.

На подручју Пала организован је Сајам спорта, који је окупио више од 2.000 једнообразно обучених младих спортиста, који општину промовишу на свим смотрама – од олимпијада, свјетских и европских, регионалних и домаћих такмичења, а Пале су и мјесто у којем своје припреме годинама обављају шампионске селекције Србије у женској и мушкој одбојци.

„Атрактивна смо дестинација коју из године у годину посјећује све више људи. То је довољан показатељ зашто Пале и званично јесу то што јесу – изразито развијена и перспективна средина“, оцијенио је Југовић.

НАРЕДНА ГОДИНА У ЗНАКУ ИНВЕСТИЦИЈА

Југовић је најавио да ће са планског институционалног приступа са локалног, градског и републичког нивоа већ догодине моћи да се свједочи изградњи нове зграде општине Пале, Градске куће, нових здања Народне библиотеке и Кинотеке Републике Српске, наставку изградње Музеја Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, нове Градске топлане, те почетку пројекта гасификације.

Он је истакао да све ово говори са пуном одговорношћу, остављајући грађанима Пала и широј јавности могућност да га „држе за ријеч“.

„Општина Пале је и у претходном периоду показала да, чак и ако због различитих околности буде закашњења, има снаге и могућности да остварује своје планове и испуњава обећања“, подсјетио је Југовић.

Југовић је свим грађанима општине Пале честитао предстојећу крсну славу локалне заједнице и Цркве Успења Пресвете Богородице – Велику Госпојину у жељи да је заједно дочекају у саборности, љубави, радости и јединству.

„Да је прославимо окупљени у што већем броју“, пожелио је Југовић.