У данашњој акцији добровољног даривања крви која је организована у Спортској дворани у Сокоцу прикупљене су 34 дозе ове драгоцјене течности. Поред 44 наша суграђанина који су се одазвали акцији и овај пут течност која живот значи даровали су и чланови Удружења добровољних давалаца крви из Гацка.

Према ријечима предсједника Актива добровољних давалаца крви који дјелује у оквиру Црвеног крста „Романија“ Андреја Миовчића, ово је трећа акција коју су ове године организовали у Сокоцу.

  • Можемо да се похвалимо данашњим одзивом у сарадњи са Службом за трансфузиологију Болнице „Србија“, с обзиром да је сезона годишњих одмора. Надам се да ће број доза које смо сакупили данас задовољити потребе пацијената. Апелујем на све који имају могућност да дарују крв, да се прикључе акцијама како би сви добили потребну количину. Морамо да похвалимо све наше људе добре воље који долазе из других мјеста и подржавају нас као што су то данас даваоци из Гацка, Пала и Источног Сарајева- истакао је Миовчић.

Предсједник Удружења из Гацка Мирослав Вуковић је истакао да је ријеч о једном младом удружењу које је формирано 2015. године. То су хумани људи који на годишњем нивоу дарују од 600 до 800 доза крви и одазивају се на акције не само у Републици Српској, већ и у Србији и Црној Гори.

Фото: Инфо центар Соколац

Сокочанин Небојша Ђерић, крв је даровао преко 30 пута. Поред акција се највише одазива на позиве у оном тренутку када је неком потребна његова крвна група.

Шеф Службе за трансфузиологију Болнице „Србија“ Јелена Стојановић Лукић је подсјетила да су захваљујући акцијама које су раније органиозовали имали довољне резерве крви за вријеме годишњих одмора када су потребе за дозама веће.

  • Сада су се залихе већ истрошиле нарочито када је ријеч о негативној крвној групи. Акција је организована у прави час. Велики број јединица крви морамо да пошаљемо тамо гдје се лијече наши пацијенти са Сарајевско-романијске регије као што је УКЦ Бања Лука и Универзитетска болница у Фочи.
Фото: Инфо центар Соколац

Она је навела да су нове акције већ планиране у септембру, док тренутно од пацијената нема нико на чекању за крв.

  • Када чујете апел да се тражи нека јединица крви, то не значи да нема доза, већ су резерве на минимуму или су потребни концентрати тромбоцита. То је компонента крви која има рок трајања пет дана. Пацијенту је у току дана неопходно да прими најмање пет концентрата, а то је пет доза крви. То су ситуације када не можемо да предвидимо која ће крва група требати у том тренутку- истиче Лукићева.

Она је подсјетила да крв могу даровати све здраве особе од 18 до 65 година, које не пију никакве лијекове, уз правилну припрему која подразумијева лаган оброк и мало течности те избјегавање физичких активности и алкохола тог дана. Особе мушког пола могу дати крв на сваких три, а женског четири мјесеца. Даривање крви стимулативно дјелује на људски организам, јер се на тај начин подстиче коштана срж да производи младе ћелије.