У Републици Српској данас је почела настава за око 118.000 ученика, којима је министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић пожељела срећну и успјешну нову школску годину.

„За несметан почетак било је потребно реализовати много активности које се односе на непосредно извођење наставе, али и на оно што прати наставу, а то је обезбјеђивање техничких и других услова да наше школе буду сигурна и пријатна мјеста за боравак ученика. Очекујемо и надамо се да ће нам нова школска година започети и протећи без великих потешкоћа и препрека у раду“, рекла је Стојичићева Срни.

У клупе основних школа сјешће око 8.900 првачића, док их је прошле године уписано 9.152, али ће коначни подаци бити познати крајем септембра, након што школе доставе годишње програме рада.

У прве разреде средњих школа до сада је уписано око 9.440 ученика, док су прошле године уписана 9.303.

Влада Српске обезбиједиће бесплатне уџбенике за готово 50 одсто укупног броја ученика основних школа, а када је ријеч о новинама за ученике у основним школама – дигитализовани су садржаји 32 уџбеника за 36 наставних предмета, од којих је шест нових дигиталних садржаја уџбеника.

„Свим радницима школа, ученицима и њиховим родитељима желим срећну и успјешну нову школску годину“, поручила је Стојичићева.

У Републици Српској има 187 основних и 96 средњих школа, од чега је шест приватних.