Традиционална манифестација „Дани Душка Трифуновића“, коју у част књижевника, пјесника и телевизијског аутора организује Културно-спортски центар на Палама, биће одржана од 12. до 14. септембра.

Прве вечери манифестације у 20.00 часова биће одржано музичко-поетско вече са глумцем Иваном Босиљчићем под називом „Наше вече“, које се организује и поводом крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског, најављено је из Културно-спортског центра Пале.

Програм за одрасле „Буквално так“ биће одржан 13. септембра у сали Културног центра Пале, а исте вечери од 19.00 часова на манифестацији ће учествовати пјесници, писци и књижевници Бранко Перић, Горан Врачар, Мира Булатовић, Сњежана Галинац и Александра Шаренац.

Током вечери биће представљена и књига „Твој нас уздиже стих“ аутора Бранка Перића, а у музичком дијелу програма учествоваће и Музички ансамбл „Пале“.

Књижевници Александра Шаренац и Мира Булатовић, 14. септембра у 11.00 часова одржаће са ученицима основних школа са подручја града Источно Сарајево програм за дјецу под називом „Дјеци у част“.

Истог дана, програм ће бити настављен проглашењем побједника и додјелом награда за финалисте конкурса за најбољи литерарни рад о теми „Срце је чудна звијер“ у сали Културног центра Пале.

У забавном дијелу програма учествоваће ученици паљанског одјељења Школе за основно музичко образовање Источно Сарајево.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу Трифуновић је издао са 25 година по доласку у Сарајеву. Он је написао око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање „сарајевске рокенрол школе“.

Трифуновић је аутор текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су „Бијело дугме“, „Индекси“, Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Трифуновић ће остати упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“.

По избијању рата у БиХ 1992. године, Трифуновић је избјегао у Нови Сад гдје је и умро 2006. Он је сахрањен у Сремским Карловцима.