Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић пласирао се у четвртфинале Ју Ес опена, пошто је у три сета савладао Хрвата Борну Гоју са 6:2, 7:5, 6:4.

Меч на стадиону “Артур Еш” је трајао два сата и 25 минута. Ђоковић ће у четвртиналу играти против деветог носиоца, љубимца домаће публике Американца Тејлора Фрица, који је такође са 3:0 савладао Доминика Стикера из Швајцарске – 7:6, 6:4, 6:4.

Новаку је ово 13. четвртфинале на Ју Ес опену, по чему се изједначио са Андреом Агасијем и Роџером Федерером. Испред је само Џими Конорс са 17. Интересантно је да су у Новаковом дијелу жријеба остали само Американци. У другом четвртфиналу се састају Тијафо и Шелтон, и они су потенцијални ривали у полуфиналу.

Новак је лако одрадио први сет против Сплићанина. Већ у првом гему је направио брејк, а затим је то исто поновио у петом гему за 4:1. Рутински је привео сет крају и послије 41 минута повео у мечу са 1:0.

Гојо је пружио далеко већи отпор у наставку. Одмах у другом гему је направио брејк, али се Новак експресно вратио за 2:2. Није било брејка све до 11. гема када је Новак одузео сервис ривалу за вођство 6:5. У наредном гему је рутински одсервирао за други сет. Све до седмог гема није било брејка у трећем сету. Тада је Новак са нулом одузео сервис ривалу.

Новак Ђоковић – Борна Гојо 6:2, 7:5, 6:4

Ток меча

3. сет

6:4 – Готов је меч.

5:4 – Новак је испустио прву меч лопту. Гојо је успио да освојио гем и продужи овај меч.

5:3 – Потврђен је брејк. Новак стиже на корак од новог четвртфинала на Ју Ес опену.

4:3 – Брејк који је Новак одрадио са нулом. Можда и кључ за трећи сет и меч.

3:3 – Нови брзински гем, Новак га добија са нулом.

2:3 – Практично и нема пуно игре у гемовима у овом дјелу меча.

2:2 – Лаган гем за Новака.

1:2 – Спасао је Гојо брејк лопту и повео поново у овом сету. Новак се вратио од 40:0 до брејк шансе, али није успио да је реализује.

1:1 – Сигуран гем за Новака, два аса је уписао, уз висок проценат првог сервиса.

0:1 – Гојо без изгубљеног поена решава први гем у трећем сету.

2. Сет

7:5 – Послије нешто више од сат и по времена, Ђоковић има два сета предности. Много тежи сет него први, али опет некако лагано Новак стиже до великог вођства.

6:5 – Брејк у правом тренутку! Гојо није искористио гем шансу, али Новак јесте своју, па ће сервирати за други сет.

5:5 – Новак је био под притиском, пошто је Гојо био на два поена од сета, али је успио да се издигне и изједначи у гемовима.

4:5 – Два нова аса за Хрвата и један винер којим стиже до новог вођства.

4:4 – Два аса је одсервирао Ђоковић у овом гему. Али и уписао прву дуплу сервис грешку.

3:4 – Гојо се реванширао Новаку и са нулом узео сервис гем. Однос у винерима је чак 24-11 у корист Гоја.

3:3 – Гем са нулом осваја Новак. Његов четврти ас у мечу, Гојо има осам ас сервиса. Али и шест дуплих грешака, наспрам ниједног Новака.

Американац Тејлор Фриц чека побједника овог меча. Фриц је славио против Доминика Стикера из Швајцарске са 3:0 (7:6, 6:4, 6:4).

Интересантно је да су у Новаковом дјелу жријеба чак тројица Американаца. Други четвртфинални пар чине домаћи играчи Тијафо и Шелтон.

2:3 – Гојо поново води у сету, али без брејка. Хрватски тенисер је уписао чак четири винера у гему и један ас. Има дупло више винера од Новака, иако Ђоковић убједљиво води у мечу.

2:2 – Експресно је Новак стигао до изједначења, послије нешто лошијег старта у сету.

1:2 – Па, ово се ријетко виђа. Гојо је одсервирао чак пет дуплих сервис грешака у гему, што је много помогло да Новак врати брејк заостатка.

0:2 – Брејк хрватског тенисера на старту другог сета.

0:1 – Прво вођство тенисера из Сплита. Уписао је два аса заредом и освојио гем.

1. Сет

6:2 – Новаку Ђоковићу је био потребан 41 минут како би освојио први сет. Већ у првом гему је направио брејк, потом још један, а сада са нулом завршава овај сет.

5:2 – Имао је шансе Новак да већ сада заврши први сет, али их није искористио. Гојо је одсервирао четири пута сјајно и смањио резултат послије 36 минута игре.

5:1 – Потврдио је Новак дупли брејк. Гојо је имао 30:30 и пријетио, али је Новак винерима одбранио гем.

4:1 – Дупли брејк предности за Новака. Прву брејк шансу није искористио, али другу јесте.

3:1 – Елегантан Новаков гем без изгубљеног поена.

2:1 – Новак је пропустио прилику за двоструки брејк. Потом је погријешио и омогућио Гоји да освоји први гем у мечу.

2:0 – Сјајан први сервис гем за Новака. Два аса је одсервирао, уз један винер, и без изгубљеног поена потврдио брејк

1:0 – Брејк Ђоковића! Новак је искористио четврту прилику

Главни судија меча је Начо Форсадел. Тренутно други и 105. тенисер никада нису играли до сада.

Гојо, рођени Сплићанин попут Новаковог тренера Горана Иванишевића, једно је од најпријатнијих изненађења у Њујорку. Прошао је три круга квалификација и заиграо у главном жријебу. На путу до Новака је избацио Чеха Јиржија Веселог, који против Новака има 2:0 и један је од ретких тенисера са позитивним билансом.