Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да су транспаренти са увредљивим порукама Србима код Суда и Тужилаштва БиХ у федералном Сарајеву производ екстремног дјеловања политичког фактора у овом граду и људи острашћених екстремном политиком према Републици Српској и њеном руководству.

Ћосић је за Срну рекао да не мисли да је то порука свих људи из Сарајева према Србима, већ оних који упориште налазе код екстрема који тако изражавају своје мишљење.

„Управо такве поруке доводе до ситуације да људи не могу да прихвате реалност која се зове Републике Српска, Федерација БиХ, Брчко дистрикт. Зато екстреми у континуитету трагају за рјешењима која би умањила надлежност и укинула Српску“, нагласио је Ћосић.

Он је истакао да га посебно забрињавају институције чија реаговања буду доста блага на овакве увреде, као и недостатак јавне осуде јер такве поруке подстичу лоше односе у друштву.

Ћосић је рекао да као градоначелник не би дозволио да буде ниједна увредљива порука упућена према било којем народу у БиХ, те да би у случају да се нека и појави од надлежних институција тражио да се она уклони и починиоци пронађу.

Осврнувши се на скуп „Граница постоји“ одржан у петак, 1. септембра, на међуентитетској граници у Источном Сарајеву, Ћосић је истакао да се на мирном протесту окупило од 2.000 до 2.500 људи, а не мање како су то неки медији тврдили, објављујући фотографије прије почетка.

„Спонтано окупљање је показало да ми без икаквих проблема можемо да изразимо своје мишљење, а да никога не увриједимо. Само тражимо основно, а то је да се међународни фактор не уплиће у односе у БиХ и са политичке сцене покушава уклонити људе који су демократски и легално изабрани и представљају институције Републике Српске“, поручио је Ћосић.

Код Суда и Тужилаштва БиХ у Сарајеву јуче су постављени транспаренти са увредљивим порукама Србима – „Сљедећи пут нећете морати лагати да смо вас отјерали из Сарајева и околине“ и „Четници су највеће кукавице“.

Према наводима медија, на мјесто догађаја у вечерњим часовима су изашли припадници полиције Кантона Сарајево, а око 20.30 часова их је уклонила жена.