Бесповратна средства која пољопривредним произвођачима и прерађивачима дод‌јељује мађарска Влада за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње представљена су данас пољопривредницима са подручја општине Соколац.

фото: Инфо центар Соколац

Јавни позив односи се на дод‌јелу бесповратних средстава за набавку механизације, опреме и алата, а представници фондације за одрживи развој „Прогресус“ појаснили су да укупне трошкове набавке чине басповратна средства у највишем износу од 70 одсто, док је 30 одсто сопствено учешће купца.

Према ријечима Вање Савићевића, представника фондације „Прогресус“ ово је други Јавни позив који је отворен до 14. октобра ове године.

  • Обилазимо све градове Републике Српске како би што више пољопривредника било упознато на који начин могу искористити ове субвенције. Процедура је поједностављена и заинтересовани врло лако могу доћи до машина и алата који су им потребни. Понуда је широка, заступљене су све пољопривредне машине за различие гране пољопривреде, нагласио је он.
фото: Инфо центар Соколац

Николина Јурић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, подручне јединице Бања Лука  истакла је да првенствено пружају помоћ у информисању пољопривредника о Јавном позиву.

  • Примарна улога нам је да нашим пољопривредницима помогнемо приликом подношења апликација. Ово је одлична прилика за њих и надам се да ће се велики број апликаната одазвати позиву.

Пољопривредник Миланко Војиновић са Пала присуствовао је данашњем предавању, а како каже већ је путем овог програма купио врцаљку за мед. Ове године аплицираће за набавку ракијског казана.

фото: Инфо центар Соколац

Пољопривредник Славко Беатовић из села Ћаварине код Сокоца нагласио је да се развоју пољопривредне пороизводње мора посветити већа пажња, посебно када је ријеч о повратку младих на село.

  • Похвално је што се организују овакве презентације, али сматрам да то није довољно. Претходно смо тражили субвенције, јер се бавимо пољопривредом у брдско-планинском подручју, које је изнад 800м надморске висине. Потребе пољопривредника нису исте у равничарским и планинским предјелима, истакао је Беатовић.

Пројекат се проводи у сарадњи влада Републике Српске и Мађарске.