Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ из Сокоца организује бесплатну школу риболова за дјецу узраста од 10 до 15 година, која има за циљ ширење свијести о заштити животне средине, промоцију риболова и подмлађивање чланства поменутог друштва.

фото: Град Источно Сарајево

Бесплатна школа риболова за д‌јецу почиње у понед‌јељак, 11. септембра, а окупиће двадесетак учесника, дјевојчица и дјечака. Према ријечима координатора пројекта „Откривање чари риболова – млади рибиловци“, чија је вриједност 18.155 КМ, Драгана Нешковића, школа ће се састојати из теоријског и практичног дијела.

  • Ове године смо, као и претходне успјешно завршили пројекат назива „Откривање чари риболова – млади рибиловци“. Као што и име каже жеља нам је да младе окупимо око ове идеје и да им пренесемо потребно знање као би завољели овакав начин рекреације и спорта. Школа ће трајати шест мјесеци, а теоријски дио наставе биће организован кроз радионице у нашим просторијама, док ће се практични дио одвијати на ријеци Биоштици у мјесту Крушевци. Наставу ће предавати искусни риболовци, нагласио је Нешковић.

У оквиру пројекта планирано је и такмичење, а најбољи ће бити награђени симболичним наградама. Према његовим ријечима сви полазници школе добиће захвалнице и дипломе, као доказ да су исту похађали.

фото: Град Источно Сарајево

Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ из Сокоца броји 87 активних чланова чије је старосни просјек 35 година. Реализацијом овог пројекта надају се да ће добити ново младо чланство које ће наставити мисију очувања ријека и природе.

Нешковић истиче да чланови Удружења сваке године порибљавају ријеку поточном пастрмком, уређују обалу, организују акције чишћења и уређења. Поред ових активности организују „Спин куп – Биоштица“  у Жуновима код Сокоца, такмичење међунарондог карактера. Истиче да ће ове године крајем септембра или почетком октобра мјесеца бити приређено такмичење за домаће учеснике.

Пројекат „Откривање чари риболова – млади риболовци“ финансира ЕУ, имплементира УНДП, а подржава град Источно Сарајево и једини је пројекат из општине Соколац подржан у оквиру јавног позива организацијама цивилног друштва. Како су истакли у Удружењу, помоћ у реализацији пружила им је и Туристичка организација „Соколац“.