На Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу у наредном периоду биће настављена реконструкција надгробних споменика, закључено је данас на састанку начелника општине Соколац Милована Бјелице и представника Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС и Републичке дирекције за обнову и изградњу.

Николина Ђукановић испред Министарства је истакла да се сваке године врши реконструкција два реда, што је отприлике у просјеку око 60 споменика.

  • Ове године, повећали смо буџет за обнову, тако да са досадашњих 60.000 хиљада имамо 80.000 КМ које су издвојене за „Нови Зејтинлик– навела је Ђукановићева, која је са колегом Миланом Нишићем испред Дирекције присуствовала састанку.

Како је истакао начелник Бјелица, општина Соколац посљедњих десет година има подршку овог министарства када је у питању обнова и реконструкција Српске светиње, гдје је сахрањено око 970 српских бораца.

  • Послови теку по плану и до сада је у потпуности обновљен један велики дио споменика. Већ сам разговарао са предсједником Додиком око наставка даљих послова, јер се још треба урадити прилаз, пјешачке стазе и дрворед. Накнаду четворици запослених радника, који су ратни војни инвалиди обезбјеђује Град Источно Сарајево који поред наше општине брине о овом  мјесту.

Бјелица је подсјетио да је након свих напора посљедњих година, истина о борби и страдању, прича о Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ нашла пут у свијету истине на малим екранима Радио телевизије Србије у емисији „Око магазин“.

Начелник се још једном захвалио Влади РС, министарству и Републичкој дирекцији за обнову и изградњу.