„Златни септембар“ је мјесец подршке дјеци и адолесцентима која су обољела од рака, тим поводом осмог септембра у Сокоцу на платоу код градске фонтане у организацији Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“ наши суграђани имали су прилику да пруже подршку, љубав и наду јер је то најпотребније овим храбрим лавовима.

Јелена Петровић из Сокоца, која је члан је удружења „Искра“ преко три године, појаснила је да “Златни септембар” представља глобалну кампању подизања свијести о раку код дјеце и адолесцената и проблемима с којима се сусрећу да би јавност боље разумјела болест, а обољелу дјецу лишила тежине предрасуда.

  • Уз подршку својих суграђана одлучила сам да се једна оваква кампања по први пут организује у нашем граду. Што се тиче саме освећености не само наших суграђана него и свих других, проценат је нажалост јако мали, ако говоримо о тежини саме болести и свега што иде са тим и кроз шта пролазе дјеца.

Она је упознала јавност да у склопу Удружења постоји родитељска кућа „Искра“ која је отворена прије седам година у оквиру Универзитетског клиничког центра у Бања Луци. Од тада она је била дом нажалост за више од 180 породица. У њој између терапија бораве дјеца која боре своју битку далеко од својих кућа са родитељима и сама улога је да се осјећају да су на свом. Сам третман је такав да имају апартмане као да су код куће, много садржаја и поред свега тога, ту је и тим људи за подршку. Одвијају се и  радионице да би се лакше пребродио тај период.

Ниједно дијете ни родитељи не би требало да се суочавају са раком сами, зато сви који желе да подрже рад хуманих и дивних људи који су дио удружења Искра“ могу то учинити на жиро-рачун: 1610000123350061

Студент Специјалне едукације и рехабилитације у Фочи Сара Станић, пружила је подршку члановима Удружења.

  • Наша основна улога пројекта је да људима пробудимо свијест, како би сви могли бити подршка онима који пролазе кроз тежак период лијечења. Знамо ситуације, да уколико родитељи имају снаге и дјеца ће прихватити лијечење које је изузетно тешко и дуготрајно, и да ми као цјелокупна популација организујемо активности које ће да измаме осмијех наших малих бораца – рекла нам је Сара.

Орашанин Данијела чији је син изашао као побједник из ове битке, данас након осам година са својим вршњацима нормално корача кроз живот, поручила је свим родитељима који се суочавају са оваквом животном препреком да је подршка најважнија. Да знају да нису сами да је неко уз њих.

  • У том периоду лијечења ми смо много тога морали сами, јер је родитељска кућа била у изградњи, сада много лашке јер дјеца не бораве у болничком простору, имају свој мир и осјећај да су као своје куће. Наш период лијечења почео је крајем 2015. године године када смо сазнали да Радомир има акутну лимфобластну леукемију, након терапија и година лијечења он се сматра дјететом које је хвала Богу излијечено. У таквим тренутцима морате позивитино мислити и имати пријатеље уз које ћете да пребродите све то- рекла је она.
Фото: Инфо центар Соколац

Начелник Милован Бјелица подржао је акцију удружења „Искра“ те указао да не мора само мјесец септембар бити вријеме када ће се указати на проблем са којима се суочавају дјеца која су обољела од неке малигне болести.  Те да се мора радити на томе да се унаприједи квалитет живота те дјеце и њихових породица.

 

Златна трака је симбол подршке дјеци обољелој од рака и њиховим родитељима. А златна боја, боја снаге, храбрости и истрајности, симболична је боја наших малих, великих хероја.

Рак у дјетињству оставља дубоке и трајне посљедице на раст и развој дјеце као и на цјелокупну породицу, а нажалост, од ове злоћудне болести оболијевају дјеца свих животних узраста. Према незваничним подацима годишње на подручју Републике Српске од малигних болести оболи око 50 дјеце узраста до 18 година. Борба коју пролазе обољели малишани, али и њихове породице, мукотрпна је, тешка и дуга, а неријетко након изљечења присутне су и бројне посљедице самог лијечења с којима морају да се носе.

Циљ кампање “Златни септембар” јесте подићи свијест о свим аспектима те борбе како у периоду боравка у болници, тако и након повратка у матичну средину послије лијечења.

Зато с поносом понесите на реверу златну траку и на тај начин дајте нам подршку јер, нажалост, најтеже болести не заобилазе ни најмлађе.