Одборници Скупштине града Источно Сарајево донијели су јуче одлуку о прихватању споразума између града и општине Пале о изградњи градске куће на Палама, а Градска управа ће предложити да ту буде и резиденцијална канцеларија предсједника Републике Српске.

Након сједнице, градоначелник Љубиша Ћосић навео је да ће овим Градска управа, осим Административне зграде града у Источном Новом Сарајеву, највјероватније, до 2025. године имати градску кућу на Палама у којој ће бити смјештене институције града које су тренутно подстанари.

  • Већ дуго се говори да ће Пале бити званично проглашене пријестоницом Републике Српске и да ће то бити пријестона општина у саставу града Источно Сарајево. Наша понуда Влади Републике Српске ће бити да предсједник Републике Српске у градској кући има резиденцијални дио и сматрамо да то Пале и град Источно Сарајево заслужују. Ово је најбоља одлука која је могла бити донесена поводом Дана и крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Сарајевског – истакао је Ћосић, подсјетивши да је Свети Петар Сарајевски страдао због идеја српског народа, а тако је и народ у протеклом периоду страдао и опет се уздигао и створио Источно Сарајево и ствара га и дан данас.

Градска Скупштина усвојила је Извјештај о извршењу градског буџета за шест мјесеци ове године у износу од 5.708.282 КМ, што је за око милион КМ мање од плана. Ћосић очекује да ће у току године реализација бити у планираном износу и да неће недостајати средства за планиране пројекте.

  • Баш у том погледу, прије неки дан смо расписали набавку за извођење радова на канализационом колектору у Кнежини, затим у односу на 50.000 КМ које смо дозначили прошле, ове године ћемо Удружењу млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“ из Сокоца обезбиједити 70.000 КМ. То су све примјери гдје смо присутни. Ипак, морам истаћи да нисмо покренули набавку за изградњу и реконструкцију централне градске улице у Сокоцу и споменика посвећеног великанима српског здравства у Болници „Србија“, јер нисмо могли, због ових смањених прихода од ПДВ-а, та два капитална пројекта да реализујемо – појаснио је Ћосић.

Он је додао да је разматрана и информација о управљању отпадом на подручју Града, истакавши да је горуће питање депонија Крупачке стијене, која не може постати регионална депонија, јер се налази у близини ријеке Жељезнице.

  • Ми на тој депонији покушавамо да санирамо стање до момента када ћемо донијети одлуку о регионалној депонији или спалионици – казао је Ћосић.

Он је нагласио да су у општинама у саставу града повећане цијене комуналних услуга због поскупљења цијене горива, повећања трошкова радне снаге, те потребе за обнављањем механизације.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман истакао је да су одборници донијели одлуку о приватизацији станова у власништву града и омогућили лицима која су у статусу социјалне потребе да крену у приватизацију станова.

Према његовим ријечима, на подручју Пала, таквих је шест станова, а на подручју Источног Новог Сарајева два.

  • На једници је усвојена и информација о стању у области запошљавања у којој је наведено да је Завод за запошљавање Републике Српске уложио више од четири милиона КМ како би кроз своје пројекте повећао број запослених. Када се ради о изградњи градске куће, општина Пале ће бити у обавези да обезбиједи земљиште, ослободи од ренте и уреди грађевинско земљиште, а град ће да спроводи даље активности – истакао је Короман.

Одборник Српске демоккратске странке Горан Шеховац истакао је да Клуб СДС-а није подржао одлуку о шестомјесечном извршењу буџета и одлуку о комуналној такси.

  • Сматрамо да се није требала укинути комунална такса, јер је буџет града Источно Сарајево оштећен за приход од 1,5 милиона КМ, због чега предлажемо да Народна скупштина Републике Српске донесе одлуку о плаћању комуналне таксе – констатовао је Шеховац

Сједница градског парламента, била је посвећена дјеци и адолесцентима обољелим од рака, а сви одборници су носећи златну врпцу на реверу заједно обиљежили Златни септембар и тако им симболично пружили подршку.

Градоначелник Ћосић је најавио да ће Градска управа Источно Сарајево до краја мјесеца обезбиједити и одређену финансијску помоћ за рад удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести.