Делегација Руске Федерације коју предводи проф. др Сергеј Бабурин, предсједник Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе и бивши потпредсједник Државне думе, предсједник Међународног фонда људског достојанства и безбједности и координатор Комитета за сарадњу са Србима у Србији, Републици Српској  Андреј Снегов и директор компаније „Вектор Н“ Сергеј Добрињин, у оквиру дводневне посјете општини Соколац, посјетили су начелника Милована Бјелицу, како би разговарали о различитим видовима сарадње и продубљивања пријатељских односа два народа.

Након срдачног дочека, услиједили су двочасовни разговори након којих је начелник Бјелица медијима истакао да му је велика част и привилегија што је угостио руске пријатеље.

  • Госте сам упознао са нашом борбом, страдањем и жртвом нашег народа на овим просторима. Нагласили смо да је неупитан статус Републике Српске, да смо прихватили Дејтонски мировни споразум и желимо да се он у потпуности поштује, те да нећемо пристати на његове насилне промјене без сагласности два ентитета и три народа, казао је Бјелица.

Бјелица је руску делегацију упознао са дешавањима из протеклог рата, као и са историјским споменицима који су проистекли из тог периода. Било је ријечи и о НАТО агресији коју је српски народ претрпио на овим просторима, а неизоставна тема били су и Срби страдали у Сарајеву и они преживјели који су били приморани да напусте своје домове и пренесу своје мртве на Војничко спомен – гробље „Нови Зејтинлик“.

  • Све су то теме које су познате свима нама. Тражили смо разумијевање и помоћ када су у питању наши генерали и војсковође којима се суди пред Међународним судом у Хагу. Покушаћемо наћи начин да се установи њихов статус и третман пред овим судом.

Делегација је упозната и са иницијативом о братимљењу два града – Сокоца и руског Можајска из Московске области коју је иницирао амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија.

фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе, професор доктор Сергеј Бабурин, казао је да му је драго што је срео старе пријатеље. Истакао је да се истински радује што су Република Српска и Србија, заједно са Бугарском можда и једине земље које у овом времену нису затвориле врата Русији.

  • Драго ми је да сам срео начелника Бјелицу који је мој дугогодишњи пријатељ. Разговарали смо о бомбардовању вашег народа осиромашеним уранијумом, а поводом тога одржаћемо посебну конференцију у Београду. Овој теми пружамо посебну пажњу јер се то овдје десило 1995. године, а у Србији 1999. године. То сви морају да знају, нагласио је Бабурин.

Истакао је да га је обрадовала вијест о братимљењу два града, који имају велики број духовних, историјских и културних повезаности.

  • Европа и Русија ће побиједити зло и надам се да ћемо заједно сачувати праве вриједности које красе наша два народа, истакао је Бабурин.

Телевизија која прати руску делегацију широм Републике Српске снимаће филм о „Новом Зејтинлику“ и манастир Соколицу на Равној Романији коју је делегација имала прилику да посјети.

фото: Инфо центар Соколац

Шанса за привредну сарадњу на вишем нивоу

Током данашњих разговора присутни су упознати и са радом компаније „Вектор Н“ чији је власник један од гостију из Русије, Сергеј Добрињин. Начелник Бјелица је истакао да је ријеч о великом привредном друштву чије ће могућности представити вишим инстанцама власти, како граду Источно Сарајево тако и Савезу општина и градова РС. Компанија се између осталог бави рециклажом отпада, а у свом дјеловању има широк спектар могућности.