Поводом Дана и крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског, данас је служен помен и положени вијеци и цвијеће на Централни крст Војничког спомен-гробља „Нови Зејтинлик“ у Сокоцу, како би се одала почаст онима који су најзаслужнији за постојање овог града.

Фото: Инфо центар

Изасланик српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине Бошко Томић навео је да је мало, колико год пута да се долази на ово свето мјесто, да се ода поштовање онима који су дали животе за оно што ми данас имамо – Републику Српску.

  • Борци су дали своје животе, а на нама је да чувамо Републику Српску. Борба никад не престаје, само што је некада била са оружјем, а сада се брани памећу, правом, борбом и учењем. Само тако можемо спасити Републику Српску која је нападнута са свих старна. Овај човјек који је дошао из Њемачке, он ће стално имати подршку, без обзира што не постоје никакви аргументи од стране запада, али то нас не треба да обесхрабри да се боримо, јер кад год смо у праву, побиједићемо. Када је почео рад, унапријед је већ било одређено да су Срби криви за све што се збивало и на крају, када су видјели да се претјерало са тим, тражили су да се направи неко мировно рјешење – констатовао је Томић.
Фото: Инфо центар

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман нагласио је да је посјета „Новом Зејтинлику“ и сјећање на погинуле борце, незаобилазан сегмент у обиљежавању славе Града.

  • Помен на погинуле борце који су дали своје животе, прво за наш град, а потом и цијелу Републику Српску. Српски град Сарајево је организован 1993. године, али је већ формално постојао и годину дана раније, гдје су се Срби организовали и били апсолутна већина у општинама предратног Сарајева, бранећи свој и животе својих породица. Данас када обиљежавамо 30 година од стварања Града и непуних 28 од потписивања Дејтонског мировног споразума говоримо о некој имовини, јер реално, борећи се за слободу, људи су се борили и да сачувају имовину, јер се зна да нема слободе, ако нисте свој на своме. Удар на имовину би обесмислио све ове жртве и то је питање око кога нема разговора нити компромиса. Надам се да ће руководство и грађани Републике Српске истрајати у одбрани имовине Српске – истакао је Короман.
Фото: Инфо центар

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да Сарајево није било окупиран, већ подијељен град, те указао на чињеницу да га је напустило 157.000 Срба, који су се населили широм Републике Српске. Радује га што се за „Нови Зејтинлик“ интересује све више људи, јер је он својим формирањем овјерио постојање Републике Српске.

Фото: Инфо центар

Бјелица је једно вријеме био и предсједник Скупштине града Српско Сарајево, те је подсјетио да је 1992. године формиран град Српско Сарајево од девет општина у којима су Срби били већина и функционисао до 1996.

  • Сарајево је био подијељен град и не можемо говорити ни о каквој окупацији, нити обручу око града у коме су сви бранили своја огњишта и породице и свако је свакоме био у окружењу. Након потписивања Дејтонског споразума, из сарајевских општина избјегло је 157.000 Срба, а још није утврђен податак колико их је нестало у Сарајеву током рата. Град Источно Сарајево, данас је урбана средина са око 70.000 становника и развија се као туристичко, културно привредно средиште у овом дијелу Републике Српске – додао је Бјелица.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић је казала да је дужност и основни задатак свих борачких организација да се не заборави света и велика жртва бораца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

  • Сваке године, на овом мјесту организујемо час историје за најмлађе суграђане наше регије и тиме их покушавамо освијестити и привести националном идентитету, управо овдје на „Новом Зејтинлику“, гдје је слика страдања српског народа можда највећа и најсликовитија – закључила је она.

Вијенце и цвијеће на „Нови Зејтинлик“ положили су изасланик српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине Бошко Томић, делегације Града Источно Сарајево, општине Соколац и Борачке организације Пале.