У Источном Сарајеву вечерас је, поводом обиљежавања Дана и славе града – Светог Петра Дабробосанског, у присуству бројних гостију одржана свечана академија на којој је истакнуто да се у Источном Сарајеву мјери успјех Републике Српске.

„Не постоји сличан град у свијету“, истакао је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом у бесједи коју је насловио „Град и црква“.

Митрополит Хризостом је нагласио да је град Источно Сарајево јединствен примјер града који настаје, расте и увеличава се.

Савјетник предсједника Републике Српске Драган Калинић, који је присуствовао академији, рекао је да је рођени Сарајлија и да је међу оним Србима који су стицајем околности морали да напусте свој град.

„То је блага ријеч за оно што значи прогон Срба из Сарајева. Десетине хиљада Срба је напустило тај град и заједно са својим саборцима направили смо Републику Српску, а данас кад се овдје вратим у Источно Сарајево поносан сам на оно што је ова власт, ово руководство успјело да уради са овим дијелом града“, навео је Калинић.

Он је нагласио да је Источно Сарајево постало прави град са свим реализованим пројектима и становницима који су у њему нашли луку спаса и схватили да им је у њему обезбијеђена будућност.

„Желим, ја волим рећи Српском Сарајеву, даљи напредак, да напредује још више и да се Срби у њему осјећају сигурно, да живе још боље, јединствени и окупљени око идеје која се зове – слободна и демократска Република Српска“, поручио је Калинић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Источно Сарајево лучоноша слободе и истакао да иза 30 година овог града стоји народ и људи који су у тешком времену донијели одлуку о оснивању, људи иза којих је кренула војска и народ организован у војску.

„У том најтежем времену у отаџбинском рату, кад се гинуло – како војници, тако и цивили, сав народ се окупио око идеје Српског Сарајева, а данас Источног Сарајева. У вријеме ломова када се једна држава распадала, а друге настајале ипак су људи из Сарајева, овог краја, знали шта раде јер су имали своје коријене“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је нагласио и да је то порука вечерашње академије – да су српски коријени јако дубоко.

„Наши коријени су најдубље у Републици Српској јер када је настајало Српско Сарајево, односно Источно Сарајево, настајала је Република Српска. Судбински су везани једни за друге – тај народ је научио да ствара градове и државе“, истакао је Ћосић.

Он је рекао да се након 30 година може рећи да је Источно Сарајево прошло изазовна, најтежа времена и да је на добром путу, постајући широк центар регије, примјер свима.

„Кроз Источно Сарајево се мјери успјех Републике Српске. У Источном Сарајеву се мјери успјех Републике Српске, како народ овдје живи и функционише, окупља, долази и остаје“, оцијенио је Ћосић и додао да је шест општина удружено у овај град.

Поводом значајног јубилеја, 30 година постојања Града Источно Сарајево, одлучено је да ове године буде додијељено и специјално признање – Грб Града Источно Сарајево протојереју-ставрофору Војиславу Чаркићу и директору Безбедносно-информативне агенције Србије Александру Вулину за несебичну подршку граду Источно Сарајево и његовим становницима.

Чаркићу је ово признање додијељено за вишедеценијски предани рад на очувању духовности и саборности православног српског народа на подручју Сарајевско-романијске регије.

„Почаствован сам овим признањем, а исувише сам скроман, па се не волим хвалити. Толико сам различитих признања добио – за овај град сам живио и свим житељима желим добро здравље и задовољство у овом нашем Српском Сарајеву“, поручио је протојереј-ставрофор Чаркић, кога суграђани зову поп Жућо.

Највише признање – Повеља Града Источно Сарајево ове године додијељена је Славку Кујунџићу, некадашњем начелнику општине Пале за допринос развоју ове градске општине Источног Сарајева, те привреднику Миломиру Кусмуку за допринос и развој предузетништва на подручју Источног Сарајева.

Златну плакету Града добио је борац прве категорије Војске Републике Српске Драгиша Тушевљак за залагање и допринос побољшању положаја борачких категорија.

Тушевљак је рекао да је поносан и да је добро што има људи који препознају туђи рад, те да 27 година ради на питању избјеглих, расељених лица и побољшању положаја борачких категорија. Он је истакао његов велики допринос када је ријеч о смјештају породица и погинулих бораца и ратних војних инвалида, а исто тако и избјеглог становништва и у Источном Сарајеву.

„Драго ми је што сам међу добитницима признања, а захвалан сам првенствено Одбору породица погинулих бораца и ратних војних инвалида који су ме препоручили за ову награду“, рекао је Тушевљак и захвалио и одборницима и градоначелнку који су подржали овај приједлог.

Златну плакету Града Источно Сарајево добила је дугогодишња главна медицинска сестра Службе за трансфузију Госпава Пејић за изузетан рад и допринос здравственом систему у Источном Сарајеву и Републици Српској.

Добитник Сребрне плакете Града Источно Сарајево је професор Боњо Лунгов, шеф Катедре националне академије за позориште и филм „Крастyо Сарафов“ Софија за изузетан десетогодишњи допринос у развоју луткарског стваралаштва у Источном Сарајеву.

Сребрну плакету добила је постхумно Ивана Бјелогрлић, изузетна дјевојчица која је храброшћу, снагом духа и бескрајном вољом за животом оставила неизбрисив траг у срцима свих становника Источног Сарајева.

Добитник Сребрне плакете је и професор доктор Милован Пецељ за преданост раду и допринос развоју просвјете, културе и туризма града Источно Сарајево, те компанија „Оногошт“ Соколац за развој предузетничке дјелатности на подручју града Источно Сарајево и Сарајевско-романијске регије.

Захвалницу Града Источно Сарајево добили су Милица Боровчанин, ученица соколачког Средњошколског центра „Василије Острошки“, за успјехе на литерарним и ликовним конкурсима на домаћим и међународним такмичењима.

Захвалница је додијељена и Милану Димићу, аудио-визуелном драмском умјетнику – глумцу, за допринос развоју драмске умјетности у Источном Сарајеву, професору српског језика и књижевности Бранки Малинић Чугаљ за посвећеност и ентузијазам кроз дугогодишњи рад у просвјети на образовању генерација у духу Светосавља, пјеснику, новинару и издавачу Недељку Жугићу за допринос у области информисања, културне, издавачке и мултимедијалне дјелатности, професору Браниславу Драшковићу, доктору наука из области географије, за резултате у области научноистраживачког рада.

Захвалница је додијељена и Џију-џицу клубу „Славија“ Источно Сарајево за промовисање спорта, одрастање у здравом духу и успјехе на бројним домаћим и међународним такмичењима, те професорици клавира Вањи Барчанин за истакнути педагошки рад и образовање генерација успјешних младих пијаниста.

Свечаној академији присуствовали су званичници града и општина, представник Амбасаде Србије у БиХ Наташа Ђорђевић, црквени великодостојници, те многе друге личности из културног и јавног живота града и Републике Српске.