Одборници Скупштине општине Соколац данас су на осмој ванредној сједници једногласно усвојили Приједлог Одлуке о усвајању зонинг плана подручја посебне намјене “Соларне електране Бјелосављевићи-Кула“ као и Приједлог Одлуке о давању сагласности на кредитно задужење ЈКП “Соколац“ од 500.000 КМ уз каматну стопу до шест одсто на годишњем нивоу и рок доспијећа до десет година.

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице у плану је да “Соларна електрана Бјелосављевићи-Кула“ буде површине око 200 хектара, снаге 100 мегавата.

  • Већ двије године радимо на овом пројекту који је проистакао из иницијативе Независнг оператора система Босне и Херцеговине и Електропреноса БиХ. Студије су показале да на подручју општине Соколац имамо на годишњем нивоу 1.350 сунчаних сати што је за 50% више од границе за изградњу соларних електрана. Са њеном изградњом и предвиђеним капацитетима, општина Соколац ће имати око 800.000 КМ на годишњем нивоу концесију по основу издатог земљишта. Са успостављањем соларне електране почеће и повлачење „зелене привреде“, за шта се већ јављају компаније из области ауто-индустрије и производње алуминијумске столарије. Надамо се да ћемо у наредном периоду знати ко ће добити концесију, а надамо се да ће то бити  компанија „Енер стејт“ која је до сада испунила све потребене услове-истакао је Бјелица.

Он је нагласио да је Јавно комунално предузеће „Соколац“ једно од најважнијих за грађане, јер су његове дјелатности производња и испорука топлотне енергије, услуге заједничке комуналне потрошње, пружање погребних услуга, збрињавање и одвоз комуналног отпада, те поручио грађанима да ће у предстојећој гријној сезони имати централно гријање, јер ће према добављачима бити измирене заостале обавезе из кредита и дијела гранта од локалне управе.

Фото: Инфо центар Соколац

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић је појаснио да ванредна сједница говори о озбиљности овог пројекта који је много значајан за нашу општину те се прате одлуке виших нивоа власти које су дале своје сагласности.

  • Соларна електрана је значајан пројекат који ће олакшати приходе општини Соколац из средстава која ће бити остварена самом концесијом и рентом те много значити у овим тешким временима. Могу рећи да ћемо ми бити прва општина која је кренула у правцу потреба свјетских трендова и потреба наше локалне заједнице- рекао је Радић.
Фото: Инфо центар Соколац

На Приједлог Одлуке о давању сагласности на кредитно задужење ЈКП “Соколац“ Соколац, он је истакао да проблеми не постоје од јуче.

  • Надамо се да ће се овим задужењем од 500.000 КМ ријешити проблем гријања те да неће бити проблема. Иако je топловодна мрежа дотрајала и захтјева промјену цијеле инсталације што је у овом тренутку немогуће због великих новчаних средстава, ово ће бити довољно новца да се уложи за одржавање топловодних инсталација. Кредитним задужењем ријешиће се проблем набавке новог комуналног возила, отплата дуга према Пореској и обавезе према добављачима.

Новоизабрани вршилац дужности директора ЈКП „Соколац“ Даворин Ђуровић упознао је јавност да се тренутно врше редовни прегледи и испитивање котла те припремање за предстојећу гријну сезону.

  • Уредно се врши испорука дрвних сортимената за наше потребе од добављача ШГ „Романија“ Соколац тако да смо осигурали довољне количине сировина. Надамо се да ће испорука топлотне енергије ићи по плану и кренути 15. октобра. Гријемо око 30.000 метара квадратних и морам напоменути да када буде хладна проба, корисници ће бити благовремено обавјештени- појаснио је Ђуровић.

Кредитно задужење од 500.000 КМ односи се за намјене: набавка новог комуналног возила за одвоз комуналног отпада 120.000 КМ. Улагање у одржавање топловодних инсталација 50.000 КМ, отплата репрограма према Пореској управи РС од 38.328 те обавезе према добављачима у износу од 291.671 КМ.