Грађани Сокоца већ дужи период немају могућност коришћења услуга аутобуског саобраћаја, а питање свих питања је када ће бити поновно успостављен рад Аутобуске станице у Сокоцу. Путници којима је овај вид превоза неопходан, аутобусе чекају поред транзитног пута и тако угрожавају и своју и безбједност других учесника у саобраћају. Информације о редовним линијама немају, па превоз некад чекају и сатима.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица саопштио је да се појавио заинтересовани купац и да ће општинска администрација бити на услузи новом власнику како би се овај проблем што прије ријешио у корист свих грађана.

фото: Инфо центар Соколац
  • Аутобуска станица је приватизована прије двадесетак година, а након проведеног стечајног поступка предузеће „Аутохерц“ из Груда од суда купује аутобуску станицу и успоставља рад. Тако је било све до уназад пар година, када долази до њеног затварања, подсјетио је Бјелица.

Он додаје да је општина покушавала на различите начине да ријеши, овај, за грађане један од горућих проблема.

  • О рјешавању овог питања разговарали смо и са градоначелником града Источно Сарајево, Љубишом Ћосићем, чији је приједлог био да Град са 150.000 КМ учествује у куповини аутобуске станице. Општина Соколац је требала да издвоји 330.000 КМ, али пошто са скупштинском већином локалног парламента није дошло до договора о кредитном задужењу, из расположивих средстава нисмо имали новца за ову намјену, казао је Бјелица.
фото: Инфо центар Соколац
фото: Инфо центар Соколац

Он је подсјетио да се ово питање није нашло ни на засиједању Скупштине Града ИС, а да је један од приједлога градоначелника Ћосића био и продаја станице заинтересованим лицима са подручја Града.

  • Нисам на то имао одговор, а моје опредјељење је увијек да имовина остаје општини Соколац. Прије неколико дана до мене је стигао допис у коме ме наш суграђанин, Бојан Туторић, обавјештава да има намјеру да купи и успостави рад локалне аутобуске станице. Обавијестио сам га да сам спреман да му понудим сваки вид помоћи и подршке како би што прије отпочео са радом, а ово питање предочићу и одборницима на некој од наредних сједница. Општина је спремна да понуди јавно- приватно партнерство или неки други вид сарадње који одговара будућим власницима.

Остаје да се види да ли ће у скорије вријеме овај проблем бити ријешен, јер путници аутобусе и даље чекају поред главног транзитног пута.