Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић и директор Завода за медицину рада и спорта Српске Борис Међедовић потписали су Уговор о организовању систематских прегледа младих спортиста такмичара доби од 15 до 18 година.

„Здравствена заштита спортиста је изузетно важан сегмент, поготово када говоримо о младим спортистима и то је разлог за наставак сарадње са Заводом. За ове намјене обезбиједили смо 220.000 КМ, јер редовни систематски прегледи превенирају многе нежељене ситуације, а здравље младих спортиста је испред свих такмичења и резултата“, истакла је Чабрићева.

Она је нагласила да ће систематски прегледи бити вршени у складу са Правилником о здравственој заштити спортиста, саопштено је из Министарсва породице, омладине и спорта Републике Српске.

Међедовић је појаснио да су уговором обухваћени спортисти од 15 до 18 година, врхунски спортисти, спортисти са инвалидитетом, категорисани спортисти, као и спортисти до 18 година који немају здравствено осигурање у Републици Српској.

Из Министарства породице, омладине и спорта навели су да ће овим уговором бити обезбијеђени систематски прегледи за око 3.000 спортиста, а дефинисано је да такмичар може учествовати на такмичењу ако је прије почетка полусезоне утврђена његова општа и посебна здравствена способност.

Спортисти до 15 година такође ће имати обезбијеђене систематске прегледе, за које је средства обезбиједио Фонд здравственог осигурања Републике Српске, напомиње се у саопштењу.