У оквиру Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“ који се одржава у Источном Новом Сарајеву, дјеца три вртићке групе Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац имала су прилику данас погледати представу Дјечијег позоришта Републике Српске из Бањалуке „Био једном један лав“ у режији Николе Бундала.

Према ријечима вршиоца дужности Установе Мирјане Субашић ово је била једиствена прилика да дјеца уживају у представи на мало другачији начин.

  • Инспирацију за ово позоришно дјело режисер је пронашао у познатој пјесми уз коју смо сви одрасли “ Страшан лав“ аутора Душка Радовића. Лав у представи рађа се из цртежа, те започиње своју авантуру у природи и друштву. Шашав, маштовит и необичан на свој начин борио се против суморног свијета.
    Дјеца нису крила одушевљење  а заједно смо дошли до крајњег закључка да свако од нас треба да се бори да буде свој, аутентичан, посебан баш као и лав у представи- истакла је Субашићева.
Фотографија уступљена Инфо центру

Ова манифестација траје скоро четврт вијека уз учешће више од 200 ансамбала из 40 земаља, а богат такмичарски и пратећи програм јасно и недвосмислено именују и карактеришу овај фестивал као једну од најзначајних позоришних манифестација за дјецу у Републици Српској.

Генерални покровитељ манифестације је Министарство просвјете и културе Републике Српске које је „Лут фест“ уврстило у значајне републичке манифестације и све ове године подржава и суфинансира овај фестивал.