Финални дио пројекта Владе Републике Србије „Пјесници у ђачком колу“ реализован је данас у амфитеатру „Бели Вук“ на Тврдимићима дружењем дјеце из основних школа са овог подручја са писцима из Србије и Републике Српске, у организацији Подружнице Удружења књижевника Републике Српске Источно Сарајево.

Предсједник Подружнице Недељко Жугић захвалио је Влади Србије која је овај пројекат финансирала са 430.000 динара /око 7.100 КМ/.

Он је истакао да је порука овог догађаја окупљање и непосредно дружење дјеце из основних школа са овог подручја са писцима из Србије и Републике Српске, а идеја потиче и из дјела познатог српског писца Станка Раките.

Према Жугићевим ријечима, ова манифестација резултат је објављивања његове књиге „Књижевници у ђачком колу“, као мини антологије књижевника Сарајевско-романијско-дринске регије, која је из штампе изашла 2009. године.

Жугић је најавио да ће ускоро са основцима из Источног Сарајева урадити и пројекат посвећен фолклору и његовом значају за очување и заштиту традиције српског народа.

У овој манифестацији учествовали су пјесници и књижевници Јасмина Јанковић из Београда, Тодор Бјелкић из Ирига, Миладин и Селена Берић из Бањалуке, Аћим Тодоровић из Власенице, Рада Јањушић из Добоја, Драгица Грбић из Вишеграда и Недељко Жугић из Пала, уз присуство ученика из основних школа „Србија“ Пале и „Петар Петровић Његош“, Источна Илиџа.