Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић позвао је представнике медија из цијеле Српске да учествују на конкурсу за избор најбољег медијског прилога под називом „Живот у локалној заједници“ који траје до 8. октобра, истичући да су предвиђене три вриједне награде.

Ћосић, који је и градоначелник Источног Сарајева, захвалио је колегама из Савеза што су покренули овакву активност, јер, како каже, људи из медија имају најбољу слику о животу у локалним заједницама, о чему адекватно упознају јавност.

Он је изразио задовољство што је промоција конкурса „Живот је у локалној заједници“ организована у Источном Сарајеву.

„Мали број медија из Републике Српске који се може поредити по квалитету, а не по броју, са медијима из Федерације БиХ извјештава из Источног Сарајева и овог дијела јако квалитетно, добро и правовремено. Због тога сам захвалан онима који партиципирају у овом дијелу Републике Српске као представници медија, наравно и осталима. Овдје је највећи медијски притисак“, рекао је Ћосић.

Он је додао да тај медијски притисак највише подносе управо људи који у Источном Сарајеву извјештавају о свим дешавањима, првенствено из овог града, али и Сарајева, и не само из локалних заједница, него и онога што представља виши ниво власти.

„Улога медија је огромна и то није само флоскула, јер ти људи раде најстреснији посао. Свакодневно морају бити ажурни, присутни у јавности и потпуно будни, јер права вијест је само она вијест која је пласирана у право вријеме“, рекао је Ћосић, изразивши наду да ће међу најбољима бити и прилози о животу у Источном Сарајеву.

Стручни сарадник за односе с јавношћу Савеза општина и градова Републике Српске Владана Поповић Ђорђић рекла је да су теме конкурса заштита животе средине, родна равноправност, унапређење положаја рањивих група на локалном нивоу, привлачење инвестиција на локалном нивоу и укључивање грађана у процес доношења одлука на локалном нивоу.

„Желимо да дамо на значају улози медија у извјештавању о животу у локалним заједницама. Право пријаве имају сви представници медија и долазе у обзир прилози у свим формама. Прва награда је лаптоп, друга награда је продужени викенд за двије особе и трећа је мобилни телефон“, навела је Ђорђићева.

На конференцији за новинаре је речено да је конкурс отворен до 8. октобра за новинаре локалних, регионалних или националних медија са подручја Републике Српске.

Медијске прилоге потребно је послати на адресу Савеза општина и градова Републике Српске – Служба за информисање.