Јога води поријекло из Индије, а према предању, настала је прије више хиљада година, као резултат трагања индијских мудраца за одговорима на питања: ко смо, шта радимо у овом свијету и која је уопште сврха живота.

Ова тема у посљедње вријеме постаје све занимљивија за разговоре, као и за изношење неких различитих мишљења, сматра наша суграђанка јога инструктор Драгана Мачар.

  • Јога тренинг, који ја одржавам у Сокоцу је заснован само на јога вјежбама и јога положајима који су невјероватно добри за цјелокупно здравље човјека. Не бавимо се никаквим медитацијама, нити активностима тог типа које су у супротности са нашом вјером или неким другим увјерењима – појаснила је она.
фотографија уступљена Инфо центру

Особе које одлазе на часове јоге, осјетиле су на својој кожи које су њене позитивне стране и бенефити за тијело.

  • Када смо у контакту са својим тијелом и радимо вјежбе свјесно, ми смо у миру, шаљемо поруку тијелу да водимо рачуна о њему, о себи, а самим тим смањује се анксиозност, ум се смирује и ту престаје сваки утицај на ум. Када је у питању тијело, то је већ невјероватан и предиван процес. Након мјесец дана јога вјежби и јога тренинга, потпуно се регулише пробавни систем. Свака стегнутост, грч, спазам мишића попушта након мјесец или два тренинга. Унутрашњи органи се стабилизују, балансирају се хормони и подиже имунитет. Оно што се дешава са кичмом и коштаним системом је такође потребно навести, јер су јога вјежбе савршено усклађене, однос снаге и флексибилности – нагласила је Мачарева.

Према њеним ријечима, врло брзо се виде ефекти тренинга на здравље, мада је код нас таква средина да су људи доста затворени, те им је тешко да пробају нове ствари, међутим, они који дођу, обично остану.

Она је додала да је раније одржавала и јога тенинге за дјецу, који се по много чему разликују од тренинга одраслих. Дјеца су сама по себи већ флексибилна, тако да исту треба смањити, а повећати снагу и издржљивост.

фотографија уступљена Инфо центру

Драгана Мачар, иначе је запослена као библитекар у Основној школи „Соколац“, на наше питање како неко са овим занимањем да се нађе у свијету јоге, одговорила је:

  • Прије пар година, имала сам дијагнозу дискус хернија, предоперативно стање, сваких мјесец дана сам добијала неке инјекције уз свакодневно узимање лијекова против болова. Приликом систематског прегледа, љекар ми је предложио да покушам свој проблем ријешити јога вјежбама. Дакле, и ја сам по препоруци кренула са тим и ево већ скоро четири године нисам ниједну таблету попила против болова у кичми – казала је она.

Мачарева повремено организује јога тренинге у Сарајеву, али узимајући у обзир да је и гешталт психотерапеут, нема довољно слободног времена за ту активност редовно.

фотографија уступљена Инфо центру

Она је позвала све заинтересоване жене са подручја општине Соколац, без ограничења животне доби, да дођу на један тренинг и да пробају, јер јога тренинг може да се прилагоди свима.

Први тренинг је увијек бесплатан, а одвијају се у сали Основне школе „Соколац“, понедјељком и сриједом у 19.00 часова. Све информације, могу се добити на контакт телефон: 066/727-240.