Општина Соколац учествовала је на промоцији пројекта соларних кровова у Крагујевцу, а најважнији пројекат из ове области представља изградња соларне електране „Соколац 100 мегавати“ за коју је расписан јавни позив за додјелу концесије, а вриједност инвестиције је више од 100 милиона евра.

Соколац је једна од најактивнијих општина у Републици Српској и БиХ на пољу подизања грађанске свијести о значају производње енергије из обновљивих извора, наведено је из ове општине.

Град Крагујевац био је домаћин дводневне радионице „Укључи Сунце“ са циљем размјене искустава и добрих пракси између представника локалних самоуправа и њихових партнера из цивилног сектора о теми „Како стимулисати стварање енергетских заједница кроз промовисање соларних кровова“.

Ријеч је о завршном догађају који обједињује два пројекта „Скале 20-30-50“ /SCCALE 20-30-50/ и „Balkan solar rufs“. Радионица је обухватила представнике 40 градова бивше Југославије, а Соколац је један од 25 градова пратилаца овог пројекта.

Носиоци овог пилот-пројекта су, осим Крагујевца, градови Пореч и Мостар, а све се одвија у оквиру Европске иницијативе за климу њемачког савезног Министарства за животну средину, заштиту природе и нуклеарну безбједност.

Пројектом се покреће соларна кампања која треба да мотивише грађане и мала и средња предузећа за коришћење енергетског потенцијала соларне енергије, односно да користе енергију Сунца. Програм има за циљ да омогући и инспирише 500 нових инсталација соларних кровова у балканским градовима до 2024. године.

Поред учешћа у овом пројекту у форми пратиоца, Соколац са градом Мостаром једини из БиХ са њемачким партнерима из ГИЗ-а ради на успостављању „Заједнице обновљивих извора енергије“, истакли су из општине Соколац.

Техничку подршку пружа организација ЗЕЗ – Грин енерџи кооператива /ZEZ – Green Energy Cooperative/ са сједиштем у Загребу, а стратешки партнер на пројекту је Регионални едукациони и информациони центар за одрживи развој југоисточне Европе са сједиштем у Сарајеву.