Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је у Истанбулу да Источно Сарајево ради на развоју Акционог плана енергетски и климатски одрживог развоја, те с тим у вези реализује и планира одређене пројеке који ће допринијети смањењу емисије штетних гасова.

„У том контексту морамо поменути гасификацију Јахорине, реконструкцију топлане у Источном Новом Сарајеву, изградњу нове котловнице у Палама, замјену градске расвјете лед расвјетом, реконструкцију одређених јавних објеката с циљем унапређивања енергетске ефикасности, као и изградња соларних електрана“, истакао је Короман.

Он је упознао чланове НАЛАС-ове радне групе за енергију и климу на локалном нивоу, која засједа на маргинама „Мармара урбан форума – Маруф 2023“, у турском граду Истанбулу, о динамици израде Стратешког акционог плана енергетски одрживог развоја и климатских промјена у граду Источно Сарајево, саопштено је из Градске управе.

Короман је говорио о конкретним пројектима чији је циљ смањење емисије угљен диоксида, азотних оксида и метана /гасова који изазивају ефекат стаклене баште/ на подручју Источног Сарајева.

Према његовим ријечима, веома је важно питање и квалитетно рјешавање комуналних депонија у складу са еколошким захтјевима, за шта ће бити потребна донаторска средства.

Короман је појаснио да је циљ ове сесије да разумије значај Стратешког акционог плана енергетски одрживог развоја и климатских промјена као стратешког документа и моћ локалних самоуправа у климатским акцијама, наведено је у саопштењу.