У Републици Српској у школској 2022/2023. години у основном и средњем образовању 11.774 наставника образовало је 119.641 ученика.

Према подацима Републичког завода за статистику, просјечан број ученика по једном наставнику у основном образовању је 11, а у средњем образовању девет ученика.

„У основном образовању 72,6 одсто наставника су жене, док је у средњем образовању учешће жена 62,3 одсто“, наводе из овог завода.

Поводом Свјетског дана учитеља – 5. октобра, министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је Срни да учитељи нису само носиоци знања, већ и водичи, инспирација и подршка сваком појединцу на њиховом путу одрастања и образовања.

Она је навела да посвећеност учитеља у преношењу знања на млада покољења, те неизмјерна љубав коју дају својим ученицима прелази границе учионица и оставља дубок и трајан печат у животу сваког појединца.

Стојичићева каже да учитељски позив носи са собом огромну одговорност, јер обликује будућност друштва и нуди темеље знања и моралних вриједности.

Она истиче да допринос учитеља није само у формирању ученика као академски образованих особа, већ и у развијању њихове одговорности и спремности за суочавање са животним изазовима.

Стојичићева је истакла да је важност и захтјевност овог позива немјерљива, а да посвећеност и залагање сваког просвјетног радника заслужује одговарајуће признање због чега ће се и у наредном периоду радити на побољшању стандарда свих просвјетних радника, као и на побољшању материјалних услова у свим школама.

„Министарство просвјете и културе Српске препознаје и значај сталног усавршавања просвјетних радника и одлучни смо да свим просвјетним радницима, као и до сада, омогућимо усавршавања у складу са најновијим методама и технологијама у области образовања“, истакла је Стојичићева.

Свјетски дан учитеља обиљежава се сваке године 5. октобра. Тог дана Унеско је 1994. године прогласио Свјетски дан учитеља, у спомен на исти датум из 1966. године када је потписана Препорука о статусу учитеља.

Овај дан обиљежава се у више од стотину земаља.