Постоји разлика између менталног и физичког умора, и то каква разлика.

Колико пута вам се деси да сте спавали доста, а опет се осjећате јако уморно?

То је зато што постоји разлика између менталног и физичког умора. Ова два стања имају различите симптоме, али могу доста да утичу на нормално и свакодневно функционисање свакога од нас.

Узроци и симптоми физичког умора

Кривци за физички умор и исцрпљеност обично су претjерано тренирање или недостатак сна. Многима одмах прво на памет пада да се претерано тренирање може односити само на врхунске спортисте, али то није тако због тога што, и ако сте почетник, можете претjерати у односу на свој тренутни ниво кондиције.

Кад говоримо о претераном тренирању, тренери истичу да то може укључивати повећан број откуцаја срца током мировања, болове у мишићима који не престају у року од 48 до 72 сата након тренинга, главобољу и смањени апетит. Тада је потребно направити неколико дана паузе, за одмор и опоравак.

Као други разлог наводи се недостатак сна и то је један од најчешћих узрока јер можда једноставно не спавате довољно или је ваш квалитет сна лош. На примjер, то можете препознати по томе ако сте уморни чак и након што сте спавали осам или више сати, или се пробудите у „добром“ стању, а око 14 сати вас ухвати велики умор.

Ипак, ту је потребно направити разлику: „успореност“ у поподневним сатима је нормална, али не у тој мjери да буквално ништа не можете да радите. Лош квалитет сна увелико је повезан са стресом, хормонима и проблемом штитне жлијезде, а ако препознајете да би то и код вас могао бити случај, свакако се обратите изабраном љекару.

Узроци и симптоми менталног умора

Ментална исцрпљеност и умор дефинишу се као неуспјех у извршавању менталних задатака који захтијевају самомотивацију те такав умор смањује свакодневну учинковитост. У таквом периоду људи имају потешкоће у обављању свакодневних задатака или доношењу рутинских одлука, раздражљиви су и нерасположени те одуговлаче са обавезама.

Истовремено, то утиче и на сан јер ум се не може искључити. Кључ за сваку врсту таквог умора јесте да урадите нешто за себе, било да одвојите мало времена за тренинг или да скувате здраву вечеру. Радите оно што ће вам донијети више енергије. Ако осјетите умор након ручка, покушајте да умјесто дремања одете у шетњу и тако напуните батерије за остатак дана.

Шта урадити у ситуацијама менталног и физичког умора?

Кад осјетите било који од ових симптома, прије него што одете код љекара, запитајте се спавате ли довољно, каква је ваша исхрана и конзумирате ли превише шећера, крећете ли се довољно током дана, јесте ли под стресом и с киме се дружите – проводите ли довољно времена са својим вољенима и дружите ли се с правим људима који вас чине срећнима или вас спутавају? Након што сами себи одговорите искрено на сва ова питања, знаћете најбоље који су вам наредни кораци…