Поводом Свјетског дана менталног здравља Савјет ученика соколачког Средњошколског центра одржао је радионицу на ову тему, а ученици су присуствовали и предавању које је приредила Наташа Вујичић, магистар психологије и практичар трансакционе анализе. Учионица је била мала да прими све заинтересоване, што је још један показатељ да је ово неисцрпна и тема о којој се мора стално говорити.

фото: Инфо центар Соколац

Психолог Наташа Вујичић, током свог предавања, упознала је присутне који су то ментални поремећаји који се најчешће јављају, како их препознати, спријечити и гдје потражити помоћ.

  • Као што је неопходна брига о физичком здрављу, тако је значајна и брига о менталном здравлју сваког појединца. То је неодвојива веза и одсуство једног неминовно утиче на одржавање другог. Наш фокус је био управо да се у овом узрасту формира темељ и да се развије свијест о важности менталног здравља, истакла је она.
фото: Инфо центар Соколац

Истакла је да је неопходно да се млади oкрену позитивним људима, онима од којих могу да науче, уз које ће стећи афирмативне и здраве навике. Нагласила је да је неопходно на сваки проблем реаговати на вријеме и на прве симптоме депресије, анксиозности, нападе панике потражити стручну и професионалну помоћ, јер дијагнозу и терапију успостављају само професионалци.

Говорило се и о осталим болестима зависности које неријетко прате особе са менталним тегобама, а то су алкохолизам, наркоманија и коцка. Све су то, наглашено је, посебни проблеми и теме које се не смију гурати под тепих.

фото: Инфо центар Соколац

Професорица Ања Крсмановић посвећена је сталном раду са Савјетом ученика који окупља ђаке из локалне школе и оне који похађају подручно одјељење на Хан Пијеску. Казала је да су уложили велики труд како би припремили паное, флајере, „селф кер“ кутке и на тај начин скренули пажњу на проблем и потребу за очувањем менталног здравља.

  • Драго ми је да младе генерације ову тему више не доживљавају као „табу“, већ да јасно и гласно говоре о њој и траже рјешења. Трудимо се да разговарамо о свему, јер су изазови и неизвјесност са којима се млади данашњице суочавају велики. Потребно је стално наглашавати да је брига о себи наопходна и кључна, казала је она.
фото: Инфо центар Соколац

Ученица Милица Тешановић, предсједник Савјета ученика, рекла је да од професорице Ање имају пуну подршку и да настоје да у свом раду подсјете на све значајне теме које се тичу средњошколаца. Казала је да се нада да ће и данашње предавање бити за њих корисно.

На зидовима школе истакнути су панои са порукама и препорукама како заштити ментално здравље, а оно што је још важније, истакнут је број Плавог телефона. Број Плавог телефона је 080 05 03 05. Позив је бесплатан из свих мрежа у Босни и Херцеговини, а гарантује анонимност и повјерљивост свих разговора.