Због најављеног захлађења наредних дана власници возила широм Српске похрлили су у ауто-центре и вулканизерске радње, а да би припремили свог четвороточкаша за зимске услове, према ријечима мајстора, потребно је најмање 500 марака.

Зимске гуме на путевима у БиХ обавезне су од 1. новембра, а аутомеханичари савјетују возачима да пред зиму провјере квалитет расхладне течности, те уље и филтере.

У ауто-центру “Кемоимпекс” у Бањалуци кажу да је сезона припреме возила за зимске услове почела те очекују да ће, како дани одмичу, гужва бити све већа.

– Што се тиче цијена гума, неке су јефтиније у односу на прошлу годину, док су поједини произвођачи ишли са новим поскупљењем. Возачи најчешће купују оне од око 100 КМ по комаду, отприлике као и прошле године – казали су у овом ауто-центру.

Додали су да су код њих тренутно најјефтиније кинеске гуме и оне коштају 80 марака, а возачи се углавном одлучују на куповину све четири одједном, док нису ријетки ни они који мијењају двије по двије старе за нове.

– Кад је у питању услуга монтаже, замјена четири гуме кошта 40 КМ или више, зависно од тога које су фелге у питању. И те цијене су остале на прошлогодишњем нивоу – рекли су у овом ауто-центру.

У вулканизерским радњама кажу да је интересовање за замјену пнеуматика кренуло још од почетка мјесеца.

Како је од недјеље најављено захлађење, у вулканизерској радњи “Мијатовић” у Приједору кажу да су гужве свакодневне, али да за сада успијевају да услуже све купце који дођу.

– Стандардне величине гуме 195/65/15 и 205/55/16 су најтраженије и оне коштају између 115 и 135 марака, у зависности од бренда. Што се тиче монтаже, она кошта десет марака по гуми – казали су у овој радњи и додали да је за мали сервис возила потребно додатно издвојити најмање 100 КМ.

Пуне руке посла имају и у ауто-сервису “Др Гумко” у Бијељини, чији телефони данима не престају да звоне.

Ове године су, кажу, возачи углавном на вријеме кренули са замјеном гума, за разлику од претходних година, када су сви долазили у пет до 12.

– У понуди имамо само квалитетне гуме, док оне јефтиније не држимо. За четири нове гуме потребно је око 500 КМ, зависно од возила, док је за монтажу потребно издвојити 30 марака – рекли су у овом ауто-сервису.

Портпарол Ауто-мото савеза РС Перица Пећанац каже да возачи у Српској, без обзира на временске услове, од новембра до априла идуће године морају да користе одговарајућу зимску опрему.

Нагласио је да је казна за непосједовање зимске опреме 40 марака.

– Зимски пнеуматици на све четири точка обавезни су за путничка и остала моторна возила. Обавезна зимска гума на свом боку мора имати ознаке МС, М+С или М&С и знак сњежне пахуљице, а чија дубина газећег слоја износи најмање четири милиметра – казао је Пећанац.

Према његовим ријечима, на возилу могу да се налазе и гуме са љетним профилом, али возач мора да посједује одговарајуће ланце за снијег.

Он је позвао возаче да на вријеме спреме возила за зимске услове, јер температуре током ноћи иду испод шест степени.

Кампања

Истраживање Ауто-мото савеза РС показало је да је од укупно 785 возила, колико их је контролисано у оквиру републичке превентивне кампање “Безбједна вожња у зимским условима 2023”, код 211 утврђена једна или више неисправности.

Током трајања активности, односно од 8. новембра до 2. децембра 2022. године, контролисани су квалитет расхладне течности, затим вискозитет кочионе течности, дубина газећег слоја пнеуматика, свјетлосно-сигнални и уређаји за брисање вјетробрана, пуњење акумулатора те опрема и прибор које треба да посједују возачи.