Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је данас у Рогатици са руководством Дома здравља о начинима и моделима да се здравствена заштита приближи људима којима је потребна.

Шеранић је истакао да са овом установом Министарство има дугогодишњу добру сарадњу и да су уприличили неколико активности у вези са побољшањем квалитета здравствене заштите.

„Мислим, прије свега, на преносни ултразвучни апарат који је Влада Републике Српске донирала Дому здравља у Ругатици у оквиру програма донације пет ових апарата за домове здравља у Српској“, рекао је Шеранић новинарима.

Он је навео да су ови апарати потребни грађана коју су непокретни или теже покретни па им представља оптерећење да из удаљених мјеста дођу на овај вид прегледа.

Шеранић је рекао да је са директором Дома здравља Синишом Миљешићем разговарао и о обезбјеђивању дијела консултативно-специјалистичке здравствене заштите у сарадњи са болницом Фоча, односно рогатичком општином, гдје би тај трипартитни састав могао да употпуни активности које би знатно помогле овом облику здравствене заштите у Рогатици.

„То је модел који ће Дом здравља предложити општини, односно локалној Скупштини, и надам се да ће то добити подршку како би се том активношћу могло прићи ближе грађанима“, рекао је Шеранић.

Шеранић је нагласио да треба наставити рад на повећавању повјерења у вакцинацију, о чему је разговарао са директором Дома здравља у Рогатици, гдје немају баш обећавајућу бројку у појединим сегментима вакцинације, иако је Миљешић предузимао много активности у сарадњи са образовним установама.

Он је додао да ће морати да се ради више са родитељима, с тим да треба посебно промовисати вакцинацију против ХПВ-а.

Шеранић је рекао да у Дому здравља постоји сензорна соба, те да у наредном периоду треба наћи начин за њену регистрацију и затворити тај проблем како би се помогло дјеци којој је овај вид помоћи потребан.

Директор Дома здравља у Рогатици Синиша Миљешић изразио је задовољство посјетом Шеранића којег је упознао о функционисању ове здравствене устнове.

Он је навео да се у разговору дошло до одређених рјешења које ће ова установа убудуће примјењивавати с циљем побљшања квалитета здравствене заштите на подручју ове општине.

„Неке ствари које су генерално проблем у здравству смо покушавали да ријешимо што се тиче овог Дома здравља, те смо тражили смјерници шта и како даље да радимо“, рекао је Миљешић.

Дом здравља у Рогатици има све службе, као и друге овакве установе примарне здравствене заштите у Српској, а у оквиру дјелују специјалистичко-консултативне службе.

Шеранић се данас састао и са начелником општине Рогатица Милорадом Јагодићем и руководством Центра за социјални рад.