Премијер Републике Српске Радован Вишковић је на састанку у Москви са потпредсједником Владе те земље Александром Новаком нагласио да Српска никада неће дозволити да се БиХ придружи санкцијама према Русији.

Вишковић је нагласио да Република Српска ни по коју цијену не би дозволила да се тиме наруши вјековно пријатељство два народа, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Он је захвалио Влади Руске Федерације и предсједнику Владимиру Путину за то што су, у вријеме великог раста цијена гаса, омогућили да Српска овај енергент добија по знатно нижим цијенама од оних које су у то вријеме владале на тржишту.

„Овај састанак био је прилика да разговарамо о продужењу постојећег и потписивању вишегодишњег уговора о снабдијевању руским гасом. Када је ријеч о гасу, остајемо привржени изградњи источне гасне интерконекције, коју би радили заједно са руским `Гаспромом`. Већ сутра, са руководиоцима `Зарубежњефта` наставићемо разговоре о тој теми. За нас, веома је важна подршка Владе Русије и потпредсједника Новака тим пројектима“, рекао је Вишковић.

Он је захвалио потпредсједнику руске Владе на позиву за учешће у раду Шесте руске недјеље енергетике, која се одржава у Москви, у присуству бројних компанија и државних делегација.

„Почаствовани смо тиме што смо, учешћем у раду панел-дискусије у оквиру овог форума, добили прилику да изнесемо своје мишљење у вези са садашњом и будућом енергетском транзицијом на простору Балкана и Европе“, нагласио је Вишковић.

Потпредсједник Владе Руске Федерације Александар Новак поздравио је неутрални став Српске захваљујући којем БиХ није увела санкције Руској Федерацији.

„Због таквог, неутралног става Српске, БиХ није уврштена на листу непријатељских земаља. Цијенимо такав став Републике Српске, препознајући га као чин пријатељства наших народа, а свјесни чињенице да Република Српска трпи притиске због таквог става“, рекао је Новак.

Он је изразио захвалност за то што је премијер Српске узео активно учешће на панел дискусији у оквиру Руске недјеље енергетике.

„Наша економска сарадња се успјешно развија, укључујући и редовне испоруке гаса, а разговарали смо и о дугорочним уговорима о испорукама гаса, као и повећању обима испоруке“, рекао је Новак.

Он је додао да је на састанку оцијењено да се сарадња развија успјешно, те да се поуздано и стабилно реализују испоруке гаса из Руске Федерације у Републику Српску.

„Говорили смо и о дугорочним уговорима о испорукама гаса. Имамо добру сарадњу и у области нафте, а причали смо и о перспективама сарадње. У области гаса смо причали не само о испорукама, него и о повећању обима, и о изградњи новог погона“, рекао је Новак.

Осим Вишковића и Новака, састанку су присуствовали и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић, директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић, као и директори „Гаспрома“ и „Зарубежњефта“.

У наставку посјете Руској Федерацији, премијер Републике Српске Радован Вишковић сутра ће у Москви разговарати са представницима више компанија у вези са пројектом гасификације Републике Српске. Биће одржан и састанак са представницима компаније „Зарубежњефт“.