Начелник општине Соколац Милован Бјелица јуче је у Бањалуци потписао уговор о реконструкцији 54 надгробна споменика на Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу за шта је  Министарсво рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске издвојило 80.000 КМ без ПДВ-а.

Уговор о реконструкцији Бјелица је потписао са ресорним министаром Данијелом Егићем, замјеником директора републичке Дирекције за обнову и изградњу Момчилом Зелковићем и директором Градског гробља Бањалука Ратком Јокићем, који је извођач радова.

  • Већ 11 година општина Соколац у сарадњи са Министарсвом рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске врши реконструкицу споменика на  Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“. Извођач радова је ЈКП „Градско гробље из Бањалуке, радови иду преко Дирекције за обнову и изградњу РС а финансира поменуто министарство. Ми имамо комплетан пројекат за уређење са капелном на улазу у гробље, капијом те успостављањем Службе за кустоса– рекао је Бјелица.
Фотографија уступљена Инфо центру

 

Он је појаснио да када се изврши ова реконстуркција остаје још око 200 споменика да се уради у наредном периоду. Соколац по његовим ријечима мора да гради културу сјећања , јер Нови Зејтилик, Соколица на Романији, спомен обиљежја  су слика и историја свега што је народ овог краја преживио.

Начелник је подсјетио да је Војничко гробље „Нови Зејтинлик“ успостављено након потписивања Дејтонског мировног споразума и да су ту сахрањени Срби из шест општина који су погинули бранећи своја огњишта.