Комесар Европске уније за унутрашње тржиште Тијери Бретон упозорио је друштвене мреже да се припреме за ризик од емитовања погубљења уживо од стране палестинског Хамаса.

-Као дио наше интеракције са платформама, посебно смо их замолили да се припреме за ризик од Хамасових погубљења уживо, ризик од којег морамо да заштитимо наше грађане. Тражимо гаранције да су платформе добро припремљене за такву могућност”, рекао је Бретон у сриједу током говора у Европском парламенту, преноси CNN.

Портпарол Хамасових бригада Ал-Касам рекао је прошле недјеље да ће Хамас почети да врши погубљења цивилних талаца и да их преноси преко друштвених мрежа и медија уколико Израел буде гађао цивиле у Гази без упозорења.

-Погубљењем цивилних талаца која ћемо преносити у форми аудио и видео записа, одговорићемо на сваки израелски напад без упозорења на наше цивиле у својим кућама”, – рекао је представник Хамаса Абу Обаида у аудио изјави емитованој у понедјељак у програму Ал Џазире на арапском.

-Указивањем на одговорност платформи и њихових извршних директора у управљању (или недостатку управљања) нелегалним садржајем који дистрибуирају, шаљемо веома експлицитан сигнал: ствари су се промијениле у Европи. Постоји закон који се мора поштовати – поручио је Бретон.

Указао је да ће начин на који платформе одговарају на питања Комисије бити укључен у досијее о њиховој усклађености са обавезама које произлазе из Закона о дигиталним услугама ЕУ (ДСА).

Овај закон је донијет с циљем стварање сигурнијег дигиталног простора у којем су заштићена основна права корисника и успостављање једнаких услова за пословање.