У Парку сунца у општини Источно Ново Сарајево јуче је почела изградња Меморијалног комплекса посвећеног страдалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку, једног од најважнијих пројеката из области културе сјећања у граду Источно Сарајево.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић подсјетио је да је крајем прошле године Влада Републике Српске за овај пројекат дозначила 800.000 КМ, али из објективних разлога није било могућности да се крене у његову реализацију.

Он је појаснио да се морало ријешити питање топловода који пролази кроз Парк сунца, што је захтијевало додатно пројектовање и повећало трошкове.

„Морали смо и да прилагодимо начин реализације пројекта, а у међувремену је дошло и до раста цијена грађевинског материјала, тако да је све то довело до пролонгирања почетка радова на терену“, рекао је Ћосић.

Он је додао да је у оквиру овог пројекта стручни тим задужен за прикупљање информација о настрадалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку, на челу са професором Драгом Мастиловићем, урадио одличан посао и прикупио податке о више од 10.000 жртава, који ће бити објављени у монографији и доступни на ЛЕД дисплејима постављеним у Меморијалном комплексу.

Ћосић каже да вајар и ливац приводе крају радове на споменику Белом анђелу, који је централна фигура Меморијалног комплекса, као и на рељефним приказима три цркве, који ће се налазити у оквиру комплекса, саопштено је из Градске управе.

„Према томе, иако смо имали застој у почетку извођења грађевинских радова, на чему се извињавамо јавности, завршили смо много важног посла у оквиру овог пројекта и сада, без медијске помпе, крећемо у његову реализацију у нади да ћемо посао завршити до Видовдана 2024. године. Планирамо да до краја ове године реализујемо радове у вриједности до 600.000 КМ од предрачуном дефинисане вриједности пројекта од 2,2 милиона КМ“, најавио је градоначелник.

Он је упутио захвалност сарадницима у реализацији овог пројекта, у првом реду Влади Републике Српске, општини Источно Ново Сарајево, Борачкој организацији Источно Ново Сарајево, Митрополији дабробосанској и Омладинском удружењу „Аксиом“.