Српска православна црква и вјерници данас славе сјећање на двије светитељке које су живјеле раскалашним и блудним животом, али су се покајале и тако заслужиле царство небеско.

Оне и данас служе као примјер да је опрост гријеха могућ за све само ако га искрено желе – у питању су преподобна Пелагија и преподобна Таиса. Преподобна Пелагија била је хришћанска мученица и светитељка из 5. вијека изузетне љепоте. Легенда каже да је могла да помути разум и заведе сваког мушкарца и да је то користила. Била је плесачица и проститутка и на тај начин се много обогатила.

Када је чула проповед епископа Нона о Страшном Суду и казни грешника све се промијенило! Пелагија је одлучила да се крсти и промијени свој живот.

– Смилуј се мени, грешној, оче свети, крсти ме и научи ме покајању: ја сам море безакоња, амбис пропасти, мрежа и оруђе ђаволско – молила је према предању Пелагија у једном манастиру и свештеници су је крстили и помогли јој да окаје гријехе.

Ову молитву изговарају грешне жене које траже помоћ и опрост гријехова. Пелагија је онда своје огромно богатство поклонила сиромашнима и тајно отишла у Јерусалим, гдје се под мушким именом, као монах Пелагије, затворила у једну ћелију завјетовавши себе на живот пун поста, молитве и искушеништва. Тако је провела три године прије него што је, очишћена од грехова и спокојна, умрла 461. године.

Осим дана Преподобне Пелагије, српска православна црква сутра слави и сећање на хришћанску светитељку Преподобну Таису. И она је била грешница која је младост провела у блуду и радећи као проститутка. Таиса је од дјетињства учена оваквом животу јер ју је на зло наговарала рођена мајка. Зато је један од ученика Светог Антонија Великог – Пафнутије Сидонит, чувши за Таисину причу, ријешио да је спасе.

Отишао је код ње и платио јој ноћ. Помисливши да је прерушени монах само још једна муштерија, Таиса га је одвела кући, а онда је он почео да јој приповједа о Страшном суду и казни која чека све грешнике. Након тога, Таиса се толико покајала због својих дјела, да је раздијелила све своје богатство и замонашила се. Након година покајничког и испосничког живота, изашла је из манастира и убрзо након тога преминула 340. године. Преподобне Пелагија и Таиса и данас служе као примјер да је опрост греха могућ за све само ако га искрено желе.