Епархија рашко-призренска изражава најоштрији протест због тога што је приштинска полиција, без икаквог образложења, по хитној процедури, депортовала протосинђела Фотија, игумана манастира Девина Вода код Звечана, у Сјеверну Македонију.

„Епархија рашко-призренска изражава најоштрији протест поводом овог догађаја без преседана у којем је дугогодишњи клирик Епархије рашко-призренске, који на Косову борави више од 13 година, без икаквог јасног образложења депортован са забраном повратка на Косово у наредних пет година и са поништењем свих досадашњих дозвола за боравак“, истиче се у саопштењу Епархије.

Из Епархије указују да је ријеч о бруталном, произвољном и вансудском протјеривању црквеног лица са Косова, чиме му је онемогућено вршење црквене мисије, што је отворени примјер кршења људских и вјерских права.

„Овим бруталним актом `косовске` институције су без навођења икаквог конкретног разлога онемогућили функционисање манастира у којем је протосинђел Фотије служио и практично започеле отворени прогон свештенства и монаштва наше Цркве са Косова и Метохије, што је неприхватљиво и вишеструко погоршава међунационалну и међуверску ситуацију на просторима Косова и Метохије“, наглашава се у саопштењу.

Епархија рашко-призренска ће о овом случају отвореног прогона на вјерској и националној основи, уз отворено кршење вјерских права, обавијестити званично ЕУ, Еулекс, амбасадоре земаља Квинте, али и међународне организације које се баве заштитом вјерских и људских права.

У саопштењу се истиче да игуману није дозвољено да оде до свог манастира и узме личне ствари.

Из Епархије су навели да се игуман Фотије као држављанин Сјеверне Македоније посљедњих пет година пријављивао за боравишну дозволу, коју је редовно и без проблема добијао, као и да је прије десетак дана положио имиграциони тест министарства унутрашњих послова самопроглашеног Косова.

У саопштењу Епархије додаје се да је игуман Фотије 20. октобра имао заказан термин у Одјељењу за странце и имиграцију у Приштини, гдје је требало да добије привремену личну карту самопроглашеног Косова са боравишном дозволом за наредних пет година.

„Међутим, када је требало да подигне нову дозволу са личном картом речено му је да је његов захтев одбијен. Иако је имао одобрено боравиште до 11. новембра, речено му је да одмах мора да иде у притвор и да ће бити депортован са Косова, као и да су му све раније апликације и дозволе боравка на Косову поништене и да ће његов даљи боравак на Косову бити нелегалан“, истиче се у саопштењу Епархије.

Наводи се и да су у документу који је достављен игуману Фотију цитирани чланови закона који се односе на „разлоге националне безбедности“, без навођења било какве кривичне или друге одговорности.

„У крајње непријатној ситуацији притиска Фотије је био принуђен да потпише текст о одбијању захтева и текст о поништењу права на даљи боравак. Документи су му дати на албанском и после су му преведени. Након тога је био претресен са рукама на зиду и саопштено му је да, ако жели да избегне притвор, после чега би свакако био без права боравка, може одмах бити депортован без званичног привођења“, додаје се у саопштењу.

Из Епархије су навели да је на њихову молбу дошао представник Еулекса, који је фотографисао документе и покушавао да добије образложење о правим разлозима депортације, али му је речено је ријеч о „разлозима националне безбједности“, без навођења било каквих детаља.

„Након што је практично био принуђен да пристане на депортацију, Фотију је привремено одузет пасош Северне Македоније и мобилни телефон, а његово возило паркирано испред зграде је детаљно претресено. Све то је видео и представник Еулекса“, истичу из Епархије.

Послије тога Фотије је спроведен уз полицијску пратњу до границе са Сјеверном Македонијом, гдје су му враћени пасош и телефон.

Отац Фотије, који има 42 године, рођен је у Скопљу, а његово световно име је Александар Костовски.

Након завршене музичке академије у Софији посветио се монашком животу, а у Епархији рашко-призренској је од 2004. године.

За настојника манастира Девина вода именован је 2009. године и од тада је у тој светињи непрекидно обављао монашке дужности.

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију: Депортовање игумана Фотија још један безуман акт Приштине

Депортовање протосинђела Фотија, игумана манастира Девина вода код Звечана, још је један од безумних аката Приштине којима се ограничава дјеловање Српске православне цркве /СПЦ/ на Косову и Метохији и брутално крше вјерске слободе српског народа, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Указујући да је отац Фотије свој боравак на Космету годинама регулисао у складу са административним процедурама Приштине и депортован је без икаквог повода и образложења у Сјеверну Македонију, одакле је родом, у Канцеларији су истакли да овај чин насиља нису успјели да спријече ни присутни представници међународних организација.

„Прогон свештених лица и напади на објекте и имовину Епархије рашко-призренске су индикативна слика стварности на Косову и Метохији и потврда да је режим Аљбина Куртија у некој врсти тоталног рата против свега што је српско“, навели су у Канцеларији за Косово и Метохију.

Према њиховим ријечима, нема флагрантније потврде шовинистичке природе Куртијеве политике од напада на оне чији је позив да проповједају универзалне људске вриједности и човјекољубље.

„Апелујемо на међународну заједницу да са максималном озбиљношћу приступи заштити положаја и интереса СПЦ на Косову и Метохији, једном од најважнијих изворишта, не само српске, већ и европске културе и хришћанске традиције“, поручили су из Канцеларије.