Припремила: Жељана Поњарац 

У присуству великог броја вјерника данас је освећена  Цркви у Видрићима и Икона Пресвете  Богородице Тројеручице. Тим поводом је Свету архијерејску литургију служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење више свештеника.

Митрополит Хризостом је у бесједи истакао да је Црква заједница изабраних људи из овога свијета које је Бог изабрао да буду стубови те заједнице и да свијет препороде духом, свјетлошћу, знањем и мудрошћу.

 

  • Како каже велики црквени пјесник „Ево дана да се радујемо и веселимо у њему“, и заиста је то тако. Дан који смо дуго чекали. Дан који су можда чекали и ваши прадједови, да се овдје Богу помоле, да се на овом освећеном брду причесте и с Богом сједине. Велика је тајна коју Господ открива у разна времена преко разних људи.  У Старом завјету Бог је открио  тајну скиније преко пророка Мојсија. Рекао му је да направи скинију, односно шатор и да се ту сусрећу са Богом. Мојсије је са Јеврејским народом направио скинију од састанка и управо се тако и звала, гдје се Бог састајао са народом својим. Пророци су добијали од Бога откровења и преносили су Јеврејском народу вољу Божију. Онда је сам Бог, Друго лице Свете Тројице, преко Господа Исуса Христа оваплотио и своје тијело назвао Црквом својом.

Митрополит  је обраћајући се вјерницима рекао да освећујући храмове, као и цијелу васељену, овај Храм представља освећење свијета јер ће се од данас служити највећа Тајна  Богочовјека Исуса Христа. На том мјесту обични људи постају свети људи кроз свету тајну Причешћа и Покајања.

  • Данас послије толико вијекова ми Романију, благодаћу и вољом Божијом, украшавамо  Светим храмовима , као посредним бисерима који ће свијетлити и свједочити овај труд и велики подвиг да се направи Црква у ова тешка времена кроз која пролазимо. Ми смо кроз освећење ове Цркве управо хтјели да повежемо јако и снажно, молитвено, Свету Гору и Романију, односно манастир Хиландар и Цркву Пресвете Богородице Тројеручице – рекао је Хризостом.

Милошћу архиепикопа сарајевског митрополита дабробосанског на приједлог управе Српске православне парохије гласниначко-кошутичке, Милану Станојевићу  из Зворника, додијељен је златни орден Свештеномученика Петра митрополита сарајевског и дабробосанског, за несебичну љубав и материјалну подршку изградњи Храма Иконе Пресвете Богородице Тројеручице. Високо пречасном протојереју ставрофору Младену Видаковићу, привременом пароху парохије друге соколачке у Сокоцу, златну плакету Свештеномученика Петра архиепикопа сарајевског и митрополита дабробосанског, као и господину Милану Јоловићу, Архијерејску похвалницу.

Кумови, као и иницијатори изградње Цркве у Видрићима су сокочанин Милан Јоловић и подрињац Милан Станојевић.

  • Ово је велики и болагословен дан за све вјернике и мјештане мјесне заједнице Видрићи, као и за Општину Соколац и све вјернике који буду пролазили и свраћали у Храм. Ово Свето мјесто је била идеја мог ратног саборца Милана Станојевића и моја. Данас сам пресрећан и ово је најмање што смо ми могли да урадимо, да се одужимо Свевишњем Богу који нас је спасио у рату и послије рата и који спашава цјелокупан Српски народ у овим изазовима – казао је Јоловић и додао да захвалност дугују Високо преосвећеном господину Хризостому и часним оцима Српске православне Цркве.  Црква и Крст су изграђени у Руском стилу да би се показала велика веза са Русијом и Руским народом.

Како је новинарима рекао Милан Станојевић, који је прије четири године дошао из Зворника, са задовољством је прихватио улогу градитеља како викенд насеља, тако прије свега и наше богомоље Цркве Иконе Пресвете Богородице Тројеручице.

  • И ево данас послије  четири године , успјели смо да отворимо и освјештамо Цркву уз присуство и благослов митрополита Хризостома и вјерни народ како Видрића, тако и Подриња.

Према ријечима  православног вјероучитеља, Стојана Чупића,  данашњи дан је  изузетно значајан и за Видриће и за Цркву с обзиром на то да прослављамо освећење ове Цркве и иконе Пресвете Богородице Тројеручице, једне велике заштитнице која је кроз вијекове штитила и бодрила Српски народ.

  • Овај дан је историјски. Дан који су чекале многе генерације људи и коначно дочекале да могу да се моле у овом Светом Храму и на Светој Литургији. Остаје нам да и даље будемо посвећени доласку  у ову Цркву, да се стално молимо и да Пресвета Богородица Тројеручица буде увијек наша заштитница и покровитељка – навео је он.

Отац Младен Видаковић истакао је велику захвалност кумовима Храма као и народу овога краја на огромним донацијама. Предсједник Скупштине општине Соколац, Сретко Марјановић, поклонио је Икону Пресвете Богородице Тројеручице Храму у Видрићима, у општини Соколац.