Плишане играчке, дјечији бицикли, пластични пиштољи са мецима, скејтборди, наруквице са перлама, лутке само су дио несигурних производа који су ове године повучени са тржишта БиХ, због чега из удружења потрошача апелују на родитеље да прије куповине детаљно прочитају декларацију.

Када је ријеч о производима који нису декларисани у складу са законом, акценат у овој години је на играчкама које могу негативно утицати на здравље малишана, а којих је и највише повучено са тржишта БиХ.

Према подацима Агенције за надзор над тржиштем БиХ скејтборд је најчешћи производ који је у посљедње вријеме уклањан из радњи.

– Спорни скејтборди сматрају се несигурним, јер даска нема довољну издржљивост, осим тога горња површина даске није израђена као противклизна површина – навели су у овој агенцији.

На списку несигурних производа нашао се и дјечији дрвени креветић, али и кошуља за бебе са рукавима.

Осим ствари намијењених најмлађима, међу несигурним производима који су ове године повучени са тржишта БиХ нашли су се и продужни кабл који представља ризик од пожара и струјног удара те пегла на пару која представља ризик од пожара, јер изолација напојног кабла није адекватна. Скоро сви производи који су повучени са тржишта БиХ поријеклом су из Кине и Турске.

Из удружења потрошача широм Српске поручују да се купци све чешће жале на неквалитетне производе који им се нуде и продају, али да то још није у оној мјери у којој би требало да буде, јер немају усађену ту навику.

У Удружењу грађана “ТоПееР” из Добоја кажу да људи нису довољно информисани у вези са производима који буду повучени са тржишта.

– Агенција за надзор над тржиштем БиХ требало би да пронађе још неки начин информисања, јер грађани не добијају правовремено информацију. Осим тога сматрамо да ни 40 одсто купаца, поготово оних који купују играчке, не гледа декларацију, сматрајући да нема шта да буде спорно ни опасно у њима, јер су намијењени најмлађима – казали су у овом удружењу.

На грађане апелују да прије куповине обавезно прочитају декларацију, а уколико је нема на нашем језику, да траже од трговца. Осим тога савјетују све купце да прате страницу Агенције за надзор над тржиштем БиХ која је ажурира податке о спорним производима.

– С обзиром на то да живимо убрзаним начином живота купци не стижу да обрате довољно пажње на наизглед ситне, али веома битне ствари – казали су у овом удружењу.

У Удружењу потрошача “Звоно” из Бијељине истакли су да је најгоре што већина неправилних производа већ заврши код потрошача, а тек онда се сазна да су они опасни.

– Наши купци приликом куповине играчака врло ријетко гледају декларације, то обично чине приликом куповине хране. Али и ако гледају декларације, сигурно пише састав, али не то да је производ опасан по здравље – казали су у овом удружењу. Додали су да контроле морају бити строже, а поготово када се ради о производима за дјецу.

Увоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ током осам мјесеци ове године је БиХ увезла играчака те реквизита за друштвене игре и спорт у вриједности већој од 88,6 милиона марака.

– Највише је стигло из Кине и то у вриједности већој од 14,2 милиона марака. Осим тога играчке су још увозили из Њемачке, Аустрије, Хрватске, Пољске, Турске, Холандије, Грчке и других земаља – подаци су Спољнотрговинске коморе БиХ.