Субјекти надлежни за област сајбер безбједности током октобра спроводе различите кампање за грађане путем којих настоје да их науче како да заштите своје драгоцјене податке, како вируси функционишу, које ризике треба да избјегавају и које мјере да предузму да би заштитили свој рачунар, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

Из МУП-а наводе да сајбер криминал представља један сегмент сајбер безбједност, а да Министарство у склопу активности предвиђених Акционим планом за борбу против сајбер криминала у Српској, предузима низ превентивних активности, којима настоји подићи свијест одређених циљних група о опасностима из области сајбер криминала.

„Као континуирану активност, издвојили би превентивну кампању која се реализује за дјецу као најугроженију категорију на интернету, под називом `Дјеца у дигиталном добу и дигитално насиље`“, наведено је из МУП-а.

У оквиру кампање активности су усмјерене на подизање свијести дјеце и родитеља о значају посједовања вјештина и знања неопходних за сигурно кориштење потенцијала дигиталних медија, уз свођење ризика о опасностима кориштења интеренета на минимум.

Друга кампања спроводи се у сарадњи са привредним субјектима под називом „Безбједност у дигиталном пословању“, чији је циљ да се што већ број привредних субјеката информише о сајбер нападима на привредне субјекте који могу да проузрокују велике финансијске губитке, због чега је важно говорити о овом проблему и могућностима превентивног дјеловања.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске настоји да кроз разна упозорења о најновијим трендовима у области сајбер криминала допре до што већег броја грађана, преко своје званичне интернет странице хттпс://муп.владарс.нет/индеx.пхп?вијест=втк, да укаже на то шта је ново, које су нове пријетње, какве ризике грађани преузимају приступајући појединим сајтовима, кликом на линк у садржају поруке, остављајући своје личне податке на интернет страницама које посјећују и слично.

Приступом званичној интернет страници грађани се могу упознати са различитим врстама превара, које су најзаступљеније у структури сајбер криминала, у дијелу под називом „НемојБитиПреварен“, од спортских мечева, и-мејл превара, превара са банковним картицама и разних других.

Из МУП-а наводе да се подизањем свијести и знања корисника интернета умањује могућност извођења сајбер напада на критичну инфраструктуру Републике Српске, као и државне институције, компаније, мала и средња предузећа, али и на физичка лица.

„Благовременим препознавањем и одговарајућом реакцијом појединца, на само један `фишинг мејл`, значајно се може умањити његова моћ и могућност даље дистрибуције, као и посљедице које може имати по појединца, а и цјелокупно друштво“, саопштено је из МУП-а.