У оквиру акције доборовљног даривања крви које је организовало Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско – романијске регије, данас су у Сокоцу захваљујућу људима великог срца прикупљене су 52 дозе ове драгоцјене течности, док је крв по први пут даровало 17 наших суграђана.

Сокочанин Ђорђе Башевић  који је носилац ријетке нулте негативне крвне групе, данас је даровао крв по двадесет трећи пут, те је позвао све људе који су у могућности да се одазову оваквим акцијама.

Фото: Инфо центар Соколац

Шеф Службе трансфузије у Болници „Србија“ Јелена Стојановић Лукић је у изјави за медије истакла да су залихе крви тренутно на задовољавајућем ниову када је ријеч о RH позитивним крвним групама, док су негативне групе мањих резерви.

  • Ово је акција која ће омогућити да се резерве крви употпуне, јер не смијемо заборавити да је рок трајања крви 35 дана, тако да залихе морамо обнављати. Једини услов је да будете здрави у том тренутку, јер без обзира колико сте до сада даривали крв, она се тестира. За хитне случајеве морамо увијек имати спремну крв, јер крв мора да чека пацијента а не да буде другачије – рекла је Лукићева.

Дати крв је прије свега здраво како за наш метаболизам тако и крвну слику рекао је Стојан Шљука, предсједник Скупштине Удужења добровољних давалаца крви Сарајевско – романијске регије који је добровољни давалац био 47 година.

  • Некада се крв мора „пролити“ да би човјек био здрав и наш организам функционисао. Како у болници Србија тако је и широм Републике Српске  непрекидна потреба за дозама. Након короне крвна слика наших грађана је драстично ослабила.  Као добровољни даваоци ми попуњавамо те празине и морамо се похвалити  да смо најбоље Удружење у Српској по количини сакупљене крви.

Он је навео да Удружење које броји преко 5.000 чланова добровољних давалаца крви снабдјева од Бањалуке до Требиња сваку болицу која треба крв.

Фото: Инфо центар Соколац

Према ријечима предсједнице Удружења Госпаве Пејић, ово је планирана акција  на коју се пријавило 70 добровољних давалаца. Те указала на предности да су сви даваоци ослобођени партиципације приликом лијечења или одређених контрола.

  • Имамо много пријављених који су данас први пут даровали крв. Већ је познато да је у општини Соколац хуманост на високом нивоу и да су то људи који дарују крв не питајући коме она иде. Наш основни циљ је да здрав човјек на подручју наше регије бар једном годишње дарује крв.

Крв човјека дијели се у четири крвне групе, А, Б, АБ, или 0, док је нулта негативна најтраженија крвна група јер се увијек може дати било којој крвној групи.

„Буди храбар даруј крв“ парола је ове акције која је организована у Парохијском дому у Сокоцу.