Храм Свете Петке на Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ у присуству великог броја вјерника свечано је данас обиљежио своју крсну славу.

Фото: Инфо центар Соколац

Након Свете литургије, услиједило је причешће, затим литија око Храма и ломљење славског колача.

Фото: Инфо центар Соколац / јереј Томислав Пајевић

Честитајући данашњи празник, за све присутне вјернике, бесједу о животу ове велике богоугоднице и подвижнице Божије Свете Петке, говорио је јереј Томислав Пајевић:

  • Срце Свете Петке, било је испуњено истинским хришћанским врлинама. Била је српског рода, рођена у граду Епивату од родитеља који су били побожни. Није марила за силу, снагу и удобност овог свијета, него је цијели свој живот посветила Богу и остала нама као свједок вјечног спасења које нам дарује Христос. Након смрти родитеља, она се повукла у Јорданску пустињу, подвизавајући се богомишљу у молитви и уздизању свога срца ка Богу. Она је наша молитвеница и заштитница пред Господом, мајка сваког од нас, која на сваку нашу молитву одговара мајчински и иде нам у сусрет исто тако, зато ми њој треба да узвратимо као дјеца – поручио је отац Пајевић и позвао људе, да буду добри према другима, јер је то једини правац којим треба да ходимо.
Фото: Инфо центар Соколац

Кум славе био је Горан Принцип са породицом из Сокоца, док је кумство за наредну годину преузело соколачко Удружење „Мајка и дијете“ чија је слава Света Петка.

Фото: Инфо центар Соколац

Поводом храмовне славе, свештенство је додијелило захвалнице заслужним појединцима који су помогли изградњу овог Храма.

Фото: Инфо центар Соколац