Начелник општине Соколац Милован Бјелица затражио је од Владе Републике Српске да омогући овој општини пренос власништва над Акционарским друштвом „Нова Романија“ на Сокоцу, те упознао високе званичнике Српске о намјери оснивања слободне пословне зоне „Нова Романија“.

Бјелица је у захтјеву подсјетио да је фирма „Хамдо груп“ 2017. године потписала уговор са Акционарским друштвом за прераду дрвета „Нова Романија“ о кориштењу капацитета овог друштва, али да је тај уговор раскинут 2022. године јер фирма није поштовала одредбе уговора.

У захтјеву је наведено да је ријеч о земљишту укупне површине 18,2 хектара, од којих под објектима 40.536 метара квадратних.

Бјелица тврди да ова површина има капацитете будуће пословне зоне јер се налази дуж магистралног пута М-19, Сарајево-Београд, удаљено 50 километара од жељезнице, 46 километара од Аеродрома Сарајево и 0,9 километара од урбаног центра општине Соколац.

Према његовим ријечима, наведено земљиште са објектима у документима општине Соколац води се као пословна зона и на тој локацији постоји цејлокупна инфраструктура.

Он је истакао да у производном кругу „Нове Романије“ постоје погони примарне и финалне прераде дрвета, објекат друштвене исхране и објекат „Аутотранспорта“.

„Наведене предности треба искористити за развој привредне дјелатности на подручју општине Соколац и града Источно Сарајево, тим прије што постоји велика заинтересованост за кориштење комплетне наведене инфраструктуре“, навео је Бјелица.

Он је нагласио да се у производном кругу „Нове Романије“ налази топлана, која дјелује у оквиру Јавног комуналног предузећа „Соколац“ која испоручује топлотне енергију градском насељу, и да се већ налази у власништву општине.

Захтјеви корисника и настојања да се повећа број корисника гријања навели су локалну управу да покрене активности на проширењу простора Топлане за складиштење сировине – биомасе и на модернизацији производње топлотне енергије.

То је, како наводи, био и повод да се уради студија оправданости система даљинског гријања на биомасу са когенерацијом, коју је финасирала ЕБРД.

Бјелица истиче да је општина Соколац добила сагласност надлежних министарства у Влади Српске, те да је предвиђено да се пројекат реализује кроз јавно-приватно партнерство, што омогућава сарадњу са инвеститорима из земље и иностранства.

Он је додао да се у дијелу производног круга „Нове Романије“ налази и Ватрогасни дом, за чије проширење капацитета је неоподно додатно земљиште.

Према наводима начелника, општина Соколац располаже са више од 20 хектара неискориштеног грађевинског земљишта, које граничи са будућом пословном зоном „Нова Романија“, и локална управа је спремна проширити капацитете наведене пословне зоне за ово земљиште.

„Постоји велика заинтересованост двије њемачке компаније за улагање у пословну зону“, навео је Бјелица.