Предсједник Удружења педијатара Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић изјавила је данас да су у хуманитарној акцији „С љубављу храбрим срцима“, која је одржана у децембру прошле године, набављена укупно 74 апарата, а њен циљ је био осавремењивање и установљење неонаталног транспорта у Српској.

„Набављено је 19 инкубатора, 10 транспортних инкубатора од којих два са респиратором, седам стационарних инкубатора, један савремени инкубатор за отворену његу пријевремено рођеног дјетета, један инкубатор за хеликоптерски транспорт“, навела је Самарџићева на свечаности у УКЦ-у Републике Српске поводом додјеле инкубатора и опреме.

Она је рекла да су набављени и реанимациони столови, монитори за праћење виталних функција новорођенчета.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је данас у УКЦ-у Српске инкубаторе и опрему који су набављени из средстава прикупљених на донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“, која је одржана под његовим покровитељством у децембру прошле године.

Опрема је уручена руководствима болница у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Фочи, Градишци, Приједору, Зворнику, Требињу, Невесињу, Источном Сарајеву, као и болница у Грачаници на Косову и Метохији и Ливну у Федерацији БиХ.

Свечаности, осим Додика, присуствовали су предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, српски члан Предсједништа БиХ Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, директор УКЦ-а Владо Ђајић и запослени радници, предсједник Удружења педијатара Јелица Предојевић Самарџић, као и друге званице.

Прво донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“ одржано је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести.

У годинама које су долазиле армија хуманитараца стајала је уз дјецу са потешкоћама у развоју, малишане обољеле од дијабетеса, дјецу са аутизмом, потом за изградњу Родитељске куће у Бањалуци, као и за обољеле од ријетких генетских обољења.