На захтјев педијатара из Невесиња, Требиња, Зворника, Источног Сарајева, Градишке, Добоја, Бијељине, Фоче и Бањалуке, исказана је потреба да се у породилиштима широм Српске обезбиједе транспортни инкубатори.

Средства за њихову набавку обезбијеђена су кроз акцију С љубављу храбрим срцима, а мобилни инкубатори данас ће бити уручени породилиштима у Српској.

– У Српској су набављена 74 апарата, од тога 19 инкубатора, 10 транспортана, два са респиратором, навела је предсједница Удружења педијатара Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић, педијатар-хематолог и Шеф одјељења за дјечију хематоонкологију Клинике за дјечије болести Бањалука.

Она је навела да је и Влада Србије донирала један инкубатор те да ће сва породилишта у Српској добити транспортни инкубатор.

– Опремање родилишта у Републици Српској савременим транспортним инкубаторима и едукација здравственог особља за иницијално збрињавање, стабилизацију, те транспорт витално угроженог новорођенчета доприноси бољем преживљавању критично угрожене новорођенчади – навела је Предојевић Самарџић.

Поручила је да је значај инкубатора за транспорт новорођенчади огроман, јер омогућава да беба безбједно стигне до установе, гдје се наставља лијечење.

И за потребе Хеликоптерског сервиса набављен је транспортни инкубатор.