Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац оцијенила је да су имали веома добар наступ на Међународном београдском сајму књига и изразила наду да ће након што промовише своја издања доћи до великог броја читалаца.

Матична библиотека Источно Сарајево је на 66. Међународном сајму књига представила пет књига које је објавила ове године, а акценат је стављен на сјећања и историјски приказ појединих личности које имају везе са Сарајевско-романијским крајем.

Кулашинчева је појаснила да је ријеч је о књигама о Јелени Допуђи и Олги Дедијер, аутора Груја Бјековића и Ненада Сузића, као и о двије монографије о Библиотеци и Гимназији, које дају ретроспективу из тешког периода њиховог настанка и збирци поезије чији стихови уљепшавају сазнања о љубави.

Она је нагласила и да Матична библиотека има спремна још два рукописа за објаву, који ће средином овог мјесеца изаћи из штампе.

Ријеч је о књизи свједочанстава академика Мирка Шошића „Живот у рату /1992-1995/“, као и о књизи Татјане Марин „Трагом мојих мисли“ која ће у Источном Сарајеву бити промовисана 22. новембра, у сали Културног центра.

Она је додала и да се Матична библиотека већ спрема за наредни Сајам књига у Београду.

Матична библиотека је на Сајму књига представила „Монографију 25 година Матичне библиотеке Источно Сарајево“ аутора Иване Куљанин, о којој је говорила директор Матичне библиотеке Наташа Кулашинац и аутор, док је о књизи „О љубави ни ријечи“ Маријане Петронић, осим аутора, говорила и Ивана Куљанин.

Монографију „ЈУ Средњошколски центар Источна Илиџа 1993-2023“, аутора Слађане Брајовић Босиљчић, Кристине Вуце и Огњена Тодоровића, представила је директор Средњошколског центра Бранка Ковачевић и професорице Кристина Вуца и Божица Јефтовић.

Књиге „Живот и дјела Јелене Допуђе“ и „Ратни пут Олге Дедијер“ представљене су на штанду Представништва Републике Српске у Србији, а о књигама су говорили и Душан Илић и Саво Сокановић.